Един диалог със сайта на „Свободна Европа“

Един диалог със сайта на „Свободна Европа“
04-08-2023г.
0
Гост-автор

Днес влязох в диалог със сайта на „Свободна Европа“.

В днешният им бюлетин Иван Бедров пише:

Досега не се беше случвало, но ето че стана: страна от Съвета за сигурност на ООН нападна съседна държава, а си остана в ООН. Остана и като постоянен член на Съвета за сигурност, даже го оглави. Няма ли да има край всичко това?  
Аз коментирах неговото изявление ето как :
Г-н Бедров, Имайте малко срам. САЩ нападнаха Сърбия и Ирак без решение на Съвета за Сигурност, а мога и да ви изброя и други държави. Неук ли сте, или просто купен да говорите срещу Русия.
Антон Гицов 
Отговори ми Татяна Ваксберг, главен редактор на българската секция на „Свобоодна Европа“:
Това писмо на читател ни подсеща какъв експлейнър не сме правили: защо агресията на Русия в Украйна е различна от бомбардирането на Белград и от войната в Ирак. Отне ми три такта, за да му схвана логиката, мисля си, че е добре да има експлейнър. 
А аз и писах:
Татяна 
Защо употребявате думата експлейнър- такава дума в българския език няма? Девет години съм живял и работил в САЩ като дипломат и повече ото 20 години в Лондон и никога по никакъв повод не употребявам чуждици.
Всъщност наистина има разлика между руската военна операция срещу Украйна и нападението и бомбардировките на САЩ  срещу Ирак и Сърбия.  Причината за руската атресия, както е традиционно да се казва, e че Русия/Путин още през 2007 г. предупредиха, че няма да приемат Украйна да стане член на НАТО, означаващо бази на САЩ/НАТО близо до руско/украйнската граница, откъдето цялата територия на Русия става уязвима за ядрен удар в рамките на половин час. Това означава, след това с Русия да се води политика от позиция на силата. Това една велика сила не може да си го позволи. Така беше през 1962 г., когато Кенеди предупреди, че ще нападне Куба, ако не се изтегли съветската база. Всъщност това не е само мое мнение- - това е и мнение на редица американски и западни наблюдатели, които са независими и не са издръжка на някоя велика сила. 
И ето как ми отговори тя:
Благодарим за обратната връзка. Ще обърнем внимание и на случая с Куба.
***
Интересно какъв „експлейнер“ ще ни даде „Свободна Европа“. Възнамерявала е г-жа Ваксберг да ни „експлейнват“, че „руската агресия“ не може да се сравнява с американсаката, а не знаят за кубинската криза от 1962г. Като по- прочетат, какво ли ще измъдрят“. Вероятно ще си претраят или ще изръсят някаква небивалица.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.