ДЖОНИ, НОВАК, БОЙКО, ПИСТЪЛ И БУ

ДЖОНИ, НОВАК, БОЙКО, ПИСТЪЛ И БУ
08-01-2022г.
113
Гост-автор
Помните ли Пистъл и Бу — йоркширските териери на Джони Деп, които той беше вкарал нелегално с прайвът джета си в Австралия, заобикаляйки задължителната за кутретата карантина?
Министърът на селското стопанство на Австралия даде на Джони Деп 50 часа да изведе йоркитата от страната, в противен случай щяха да ги евтаназират и преждевременно да ги пратят в кучешкия рай. Първоначално Джони се репчеше, осланяйки се на звездния си статут и на петицията в защита на Пистъл и Бу, бързо събрала десетки хиляди подписи на приятели на животните от цял свят. С напредването на времето обаче се видя, че тия селебрити номера няма да минат и австралийската администрация вече е заредила спринцовките с отрова. Все пак говорим за държава, основана от корави каторжници, а не от лигльовци — австралийците едва ли биха се огънали пред един фейк пират и две йоркита. Работата стана дебела и Пистъл и Бу се измъкнаха точно като Цветан Василев — буквално в последния момент.
Между другото, ако бяхме попитали Пистъл и Бу — а и ако те можеха да говорят — сигурно биха ни казали, че предпочитат да умрат още тогава. Едвам измъкнали се от смъртта в Австралия, около година след това Пистъл и Бу преживяха супер тежкия развод на Джони Деп с Амбър Хърд: двете кученца бяха част от споразумението за развода и останаха при мама Амбър, която пред съдията разказа подробно и напоително за домашното насилие, на което е била подложена. Тия йоркита са преживели много, малко са като герои на Ектор Мало. Амбър Хърд отмъкна и някакъв кон на Джони Деп, но той не ни интересува, защото не е бил в Австралия.
Сега, Новак Джокович не влиза в Австралия, свит под седалката на прайвът джета на Джони Деп. Новак не е йорки и би трябвало да знае, че в страната има правила, които трябва да се спазват. И дори податливите на меркантилност организатори на "Australian Open" да направят компромис, самата държава едва ли ще го направи.
Всъщност, именно в правилата са големите разлики между държавите. Чувал съм например, че има държави, в които премиерите имат кюлчета злато в нощното шкафче, но не знаят как са се появили и дори не знаят дали са техни. Или като джипа на бившия финансов министър на същата тази държава, който нито знае дали колата е негова, нито знае дали живее под наем.
Има и друг тип държави — такива, в които няма Новак, няма Пистъл, няма Бу. Има правила. И това, към което се стремим, е да бъдем такава държава.
 
   Автор: Мартин Димитров, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.