Джон Миършаймър: Какво ще загубят САЩ в Украйна

Джон Миършаймър: Какво ще загубят САЩ в Украйна
31-05-2022г.
201
Гост-автор

Джон Миършаймър: Западът накара Украйна да удвои залозите, а самият Запад тръгна ва банк, в резултат на което Украйна ще претърпи крах.

Нека започнем с това защо Путин направи това, което направи. Винаги съм вярвал, че тази криза е свързана с усилията на Запада да направи от Украйна своя бастион на границите на Русия. Всичко започна през април 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, където беше обявено, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Тогава руснаците и в частност Путин дадоха да се разбере, че това пресича тяхната червена линия. Това е недопустимо и представлява екзистенциална заплаха за Русия.

 

 

А кризата избухна на 22 февруари 2014 г. след събитията на Майдана и оттогава Запада следва своята стратегия да „удвоява залозите“. Когато президентът Байдън пое Белия дом през януари 2021 г., той дори отиде по-далеч в подкрепата на Украйна, отколкото администрацията на Тръмп. Ние американците всъщност прекосихме червена линия, и представляваме екзистенциална заплаха за руснаците и руснаците ни казаха това недвусмислено. И ние продължихме да удвояваме залозите, a крайният резултат беше, че на 24 февруари тази година Путин започна активни военни действия в Украйна.

Сега много хора казват, че Путин е нахлул в Украйна, защото е искал да завладее Украйна и да я интегрира в по-голямата Русия, и че се интересува от пресъздаването на Съветския съюз. Но няма доказателства в подкрепа на това. Всичко е свързано с разширяването на НАТО на изток.

Няма съмнение, че Путин е имал стратегия с ограничени цели. Той искаше да получи контрола над определени територии, предимно в Източна Украйна. И той се интересуваше или от смяната на режима, или от това да принуди съществуващия режим в Украйна да промени политиката си към присъединяване към НАТО или към Запада. Няма съмнение, че руските въоръжени сили са изправени пред най-опасната ситуация в Украйна, защото НАТО и особено САЩ през цялото време подкрепяха Украйна и се опитваха да я превърнат в де факто член на НАТО. Ето защо Украйна се бие толкова добре на бойното поле. Но руснаците сега също удвояват своите залози в играта.

Нека не забравяме, че руснаците гледат на случващото се в Украйна като на екзистенциална заплаха. Ако руснаците се провалят в Украйна и Запада успее и унищожи руската икономика, тогава ще бъде упражнен много силен натиск върху Путин, с възможната ескалация на кризата до използването на ядрените оръжия. Искам да бъда много ясен. Не казвам, че е вероятно, просто казвам, че това е реална възможност.

Много е ясно, че ако украинските войски превъзхождат руската армия в Източна Украйна, и ако благодарение на цялата западна помощ под формата на дронове, „Джавелини“, разузнавателни данни и така нататък и така нататък, руските войски ще бъдат в уязвима позиция, тогава всички ще се окажем в една много опасна ситуация. Ако в същото време руската икономика наистина пострада от санкциите и дори е на ръба на колапса, мисля, че в този момент руснаците ще замислят много сериозно да спасят ситуацията с ядрени оръжия. Още веднъж, не казвам, че това е вероятно, но смятам, че Запада си играе с огъня тук.

И това, което е още по-важно, е това, което правим, че ние американците водим Украйна по пътя на унищожението. Вижте какво се случва в Украйна сега, защото това е катастрофа. Запада глупаво принуди Украйна да бръкне в окото на Русия с разширяването на НАТО, което предизвика тази криза. И тогава, веднага щом кризата избухна, Запада накара Украйна да удвои залозите, а самият Запад тръгна ва банк, в резултат което Украйна ще претърпи крах.

Ако сравним конфликта в Украйна с това, което се случи в Грузия през август 2008 г., тогава трябва да се каже, че в Грузия имаше бърза война. И когато руснаците превзеха Крим през март 2014 г., това също се случи много бързо, без военни действия. Сега ситуацията е коренно различна, защото американците подкрепят украинците. Американците изоставиха грузинците през 2008 г., и грузинците се опитаха да се справят сами и бързо загубиха. През 2014 г. по отношение на Крим американците не помогнахме на Украйна да се пребори за запазването на полуострова. Тук САЩ и техните европейски съюзници, и съюзниците от НАТО бяха дълбоко въвлечени в битката и, както знаете, САЩ разполагат с огромно количество модерни технологии. Ние сме изключително богата страна и можем да направим много, за да продължи Украйна да се сражава.
Колкото до Владимир Путин, той трябва да продължи битката, която не може да загуби. Това ще бъде не само политическа катастрофа за него, но ще бъде катастрофа и за цялата страна. Отново повтарям, че той смята това за екзистенциална заплаха. Така че Путин, според мен, няма да спре. И аз не виждам и американците как ще спрат. Освен това не мисля, че украинците могат по някакъв начин да спрат това.

Затова ми е трудно да разбера как това може да приключи в близко бъдеще. Може и да греша, и аз сгреших в редица други случаи, предвиждайки как ще се развият международните събития. И се надявам да греша и в този случай. Надявам се, че ще се подготви някакъв мирен договор и тази война ще приключи. Но в момента не бих заложил много на това.

В крайна сметка това споразумение е много трудно за изпълнение. За Русия приемливото решение е Украйна да се откаже от всякакъв интерес да стане част от НАТО и да се превърне в бастион на Запада на границата на Русия. За Украйна решението е да стане неутрална страна и да изработи някакъв модус вивенди с Русия. В крайна сметка е очевидно, че Русия е много мощна държава. Тя е много по-силна от Украйна и може да причини огромни щети на Украйна, както и виждаме. Тъжно е да се каже, но истината е, че украинците всъщност нямат голям избор да се справят до голяма степен с руснаците. Да мушнеш с пръчка руснака в окото е рецепта за бедствие. Затова една неутрална Украйна е решението на проблема. И това беше решението от самото начало. Но не знам как ще се стигне до този момент, защото една неутрална Украйна би било победа за Русия. И за Украйна това също би било победа.

Проблемът обаче е, че една неутрална Украйна би била голямо нещастие за американците и техните европейски съюзници, които не искат да допуснат да се случи руската победа. Освен това този вариант не е приемлив за ултрадесните и в самата Украйна. Ето защо Зеленски има много малко място за маневриране: вдясно от него има голям брой украинци, които не искат той да прави никакви отстъпки на руснаците. И тези крайнодесни елементи в Украйна, съчетани с нежеланието на американците и на техните съюзници, означава, че Украйна едва ли ще може да се придвижи към статута на неутрална държава сама.

В същото време трябва да си спомним, че днес в света има още една сериозна заплаха за САЩ и това е Китай. Това не е Русия. Китай е абсолютният конкурент на САЩ. Именно Китай може да се превърне в регионален хегемон в Азия. САЩ трябва да съсредоточат вниманието си върху Китай колкото е възможно повече. Те трябва да работят ден и нощ, мислейки как да сдържат Китай. И в същото време те трябва да работят с Русия като съюзник, който може да им помогне в сдържането на Китай. САЩ, Индия и Русия, всичките те трябва да са от една и съща страна на барикадата, и да се опитват да сдържат Китай, защото Китай има потенциала да се превърне в една много мощна страна.

Вместо това САЩ постъпиха глупаво, като започнаха битка с Русия. САЩ са затънали в Източна Европа, като направиха много малко в Азия, особено в Източна Азия, за да обяснят на своите съюзници как планират да сдържат Китай. Защото сега САЩ са твърде заети да мислят как да воюват с руснаците, а ние не трябва да воюваме с руснаците. Трябва да работим, за да изградим някакъв съюз с руснаците, и отново с цел да сдържаме Китай. Но ние не го правим. Това показва, че в резултат на тази украинска война ще има само един победител. И този победител ще е Китай.

   Източник: "ТРУД"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.