Джо Байдън: Този "Линкълн" е най-расисткият президент в съвременната ни история

Джо Байдън: Този
27-10-2020г.
18
Гост-автор

Кандидатите за американски президент Доналд Тръмп и Джо Байдън се срещнаха за втори и последен президентски дебат в Нешвил, Тенеси преди изборите на 3 ноември. Този път имаше промяна в правилата за дебата, според която микрофоните на двамата опоненти можеха да бъдат заглушавани, за да не се прекъсват един друг опонентите.

Тръмп и Байдън спориха за пандемията, икономиката, здравеопазването, имиграцията. Този път можеше да се чуят реални политики, които претендентите за Белия дом смятат да прилагат, предаде БНР.

Дебатът не успя да размести особено нагласите за вота. Байдън води с над 8 пункта на национално ниво, изпреварва Тръмп и във всички щати, които не гласуват традиционно за едната или другата партия и за които се счита, че ще решат спора, с изключение на Охайо.

Доналд Тръмп беше по-дисциплиниран и с малко по-смирен тон в сравнение с първия дебат, а Джо Байдън показа малко повече страст. Съветниците на Тръмп са осъзнали, че агресивният му подход отблъсква онези избиратели, които още не са решили за кой да дадат вота си, а Байдън не обиждаше с лични квалификации. Резултатът - цивилизован втори дебат, който показа сблъсъка на две контрастни политически идеологии.

В центъра, разбира се, беше пандемията. Единият продължаваше с реториката, че тя си отива, другият насочваше вниманието към семействата загубили близки.

"Казвам, че се учим да живеем с Covid-19. Нямаме избор. Не може да се заключим в мазето, както прави Джо", заяви Тръмп.

"Казва, че се учим да живеем . … Хората се учат да умират с Covid-19", контрира го Байдън.

И макар цивилизован, дебатът не беше лишен и от лични нападки и обвинения в корупция.

"Но ти получаваш много пари от Русия. Плащаха ти много, сигурно и сега го правят, някой ден ще стане ясно. Всички имейли, ужасните имейли за парите, които ти и твоето семейство гребете с пълни шепи. И, Джо, ти беше вицепрезидент, когато това се случваше. Мисля, че дължиш обяснение на американския народ", каза Тръмп.

"Не съм вземал и стотинка през живота си от чуждестранен източник. Но научихме, че президентът е плащал 50 пъти по-високи данъци в Китай, отколкото тук. Има тайна банкова сметка в Китай, прави бизнес с Китай, и ми говори, че аз вземам пари. Не съм взел нито една стотинка", опонира Байдън.

Задълбочен дебат по външна политика нямаше, фокусът бяха отношенията със Северна Корея.

Тръмп поддържаше стратегията, която му донесе успех преди 4 години, когато обещаваше да пресуши блатото във Вашингтон. Продължаваше да поддържа образа на човек, който не е част от политическата класа, макар вече един мандат да е начело на страната.

"Беше в Белия дом неотдавна и не направихте нищо. Кандидатирах се заради теб, заради Барак Обама, защото си вършехте лошо работата. Ако работехте добре, никога нямаше да се кандидатирам за президент. Гледам ви сега - вас, политиците -кандидатирах се заради вас", посочи Доналд Тръмп.

Тръмп трябваше да отговори на въпрос защо определя движението "Животът на чернокожите има значение" като символ на омраза и защо публикува видео с мъж, който скандира "власт на белите".

"Първият път, когато чух за движението "Животът на чернокожите има значение", те скандираха - свине, свине! Така наричаха нашите полицаи - викаха "Изпържете свинете като бекон!". Казах си - това е ужасно. А що се отнася до отношенията ми с хората - имам чудесни отношения с всички и съм най-малко расист в тази зала", заяви Тръмп. В подкрепа на твърдението си той добави, че е човекът, който е направил най-много за чернокожите американци от всички президенти след Ейбръхам Линкълн.

Отговорът на Джо Байдън беше:

"Този Ейбръхам Линкълн е най-расисткият президент в съвременната ни история", каза Байдън, като имаше предвид Тръмп. "Налива масло във всеки расистки огън. Започна кампанията си, слизайки от ескалатор и казвайки, че ще се отърве от мексиканските изнасилвачи. Забрани на мюсюлмани да влизат в страната, само защото са мюсюлмани. Каза на "Гордите момчета" - бъдете готови и изчакайте".

Позициите на Тръмп и на Байдън за климатичните промени също показаха две несъвместими една с друга вселени. "Обичам околната среда", каза Тръмп и продължи:

"Погледнете Китай колко е мръсно! Погледнете Русия, Индия! Там е мръсно, въздухът е мръсен! Излязохме от Парижкото споразумение, защото трябваше да похарчим трилиони долари и бяхме третирани много нечестно. Като ни вкараха в това споразумение, ни направиха много лоша услуга - ще ни отнемат бизнеса. Няма да жертвам десетки милиони работни места и хиляди компании заради Парижкото споразумение".

На тази тема Байдън си вкара автогол. "Ще направя преход от петролна индустрия към възобновяеми източници", каза той и Тръмп не се поколеба да използва момента.

"Ако ми позволите да довърша - петролната индустрия трябва да бъде заменена след време с възобновяема енергия. И аз бих спрял да давам пари на петролната индустрия, бих спрял федералните субсидии. Той няма да даде пари за слънцето и вятъра. Защо даваме пари на петролната индустрия?", заяви Байдън, след което Тръмп отвърна:

"Това е най-значимото изявление за бизнеса, защото той казва, че ще унищожи петролната индустрия. Ще го запомните ли, Тексас! Ще го запомните ли, Пенсилвания, Оклахома!“.

Финалният въпрос беше какво биха казали двамата в деня на встъпване в длъжност.

"Успехът ще ни обедини и ние вече вървим по пътя на успеха. Но аз намалявам данъците, а той иска да ги увеличи за всички! Иска нови регулации! Ще убие всичко! Ако той влезе в Белия дом, ще имаме депресия, каквато не сте виждали. Спестяванията ви за пенсия ще отидат по дяволите и това ще е тъжен ден за тази страна", заяви Доналд Тръмп.

"Аз съм американски президент и представлявам всички вас, независимо дали сте гласували "за" или "против" мен. Ще гарантирам, че всички сте представени. Ще ви дам надежда, ще се движим напред, ще изберем науката пред измислицата, надеждата пред страха, да се движим напред, защото имаме огромни възможности, ще развиваме икономиката, ще се отървем от системния расизъм и същевременно ще направим така, че икономиката се задвижва от чиста и възобновяема енергия", бяха думите на Байдън.

Източник: сп. Мениджър

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.