Двойни жертви: Или как да не ви измамят "застрахователи", ако сте преживели ПТП?

Двойни жертви: Или как да не ви измамят
25-06-2021г.
86
Гост-автор

Автор: Димитър Георгиев - Бико

Пътнотранспортните произшествия са част от ежедневието на българина от много години насам. Независимо от всички дебати, обсъждания, мерки, опити и всякакви механизми за ограничаване на катастрофите, войната по пътищата у нас продължава с пълна сила.

Само за изминалата 2020 година в резултат на ПТП-та са загинали 463 души, а 7121 са били ранени (според официалната статистика на МВР).

Всеки от нас се опитва да се успокоява с мисълта, че това е нещо, което се случва само на другите. Истината е, че всеки от нас, като участник в движението, е изправен пред риска да е участник и жертва на ПТП.

Това, което е важно да запомним, е че в случай на ПТП с нас или наш близък, ние имаме право на компенсация. За съжаление повечето хора не са запознати с компенсаторните процедури и механизми по които могат да бъдат обезщетени, най-вече поради факта, че не са били сполетявани от такъв неприятен инцидент.

Ако пострадате в катастрофа или ваш близък загине при ПТП, още в първите часове след катастрофата с вас ще започнат да се свързват всякакви лица (адвокати, посредници или представители на организации), които ще ви предложат услугите си за получаване на обезщетение по застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

В повечето случаи тези лица ще ви посетят лично в болницата, вкъщи или на погребението на вашия близък и ще започнат да ви увещават да им се доверите, като ви обещават как в кратки срокове ще получите огромна сума като обезщетение от застрахователя на виновния за ПТП-то водач.

За съжаление, в огромната част от случаите, дадените обещания не се спазват и човекът, който се е доверил на тези хора, накрая получава една малка част от това, което му е било обещано.

Има и немалко случаи, в които пострадалото лице накрая не получава нищо, поради недобре свършена работа от лицата, които е упълномощил, или поради това, че е упълномощил тези лица да получат обезщетението по тяхна банкова сметка.

Все по-чести стават и случаите, в които след като подпише пълномощно и договор с дадения адвокат, оттам нататък, в продължение на месеци и дори години, пострадалият не може да се свърже с адвоката или с неговия посредник, като не разполага с каквато и да било информация какво се случва по въпроса с обезщетението – дали е заведено дело срещу застрахователя, дали е изплатено вече обезщетението от застрахователя, на кого е изплатено и т.н.

Ето няколко белега, по които още в началото можете да разберете, че има опасност да се отнесат некоректно към вас:

1. Предлагат ви пари на заем

Предлагането на пари на заем, с които да си покриете разходите за лечението или да използвате за други ваши неотложни нужди, е често срещана практика от страна на тези хора.

В никакъв случай не трябва да приемате пари от тях, защото, когато впоследствие разберете, че са некоректни към вас или че просто не си вършат добре работата, ще ви е доста по-трудно да се откажете от тях (понеже ще трябва да им върнете парите).

2. Обещават кратки срокове

Уверяват ви, че има някакъв много кратък срок (примерно 7-дневен) за подаване на документи в застрахователната компания. Такъв срок НЯМА. Можете да предявите претенция към застрахователя по всяко време в рамките на 5-годишния давностен срок, който започва да тече от датата на ПТП-то.

3. Предлагат да посредничат при изплащане на обезщетението

В пълномощното, които ви увещават да подпишете, е посочено, че обезщетението може да бъде преведено по банкова сметка на адвоката или на някакво друго лице, различно от вас.

Обикновено, в такива случаи обяснението, което получавате, е, че такъв бил редът, така било по закон и т.н. Такова нещо НЯМА. Вие имате право да получите обезщетението по Ваша лична банкова сметка.

4. Задължават да подпишете пълномощно

Искат от вас да подпишете пълномощното пред нотариус (или в кметството, ако в населеното място няма нотариус). Това обикновено се прави с цел упълномощеното лице да има право да получи обезщетението по негово банкова сметка.

В закона има изискване, в случай, че обезщетението ще се изплаща на лице, различно от пострадалия, пълномощното да е нотариално заверено. Ето защо, лицата, които Ви предлагат услугите си, имат интерес да подпишете пълномощното пред нотариус.

Освен това, когато пълномощното е подписано пред нотариус, това го прави по-трудно за оттегляне, тъй като оттеглянето трябва да бъде извършено отново чрез нотариус.

5. Не ви дават екземпляр от пълномощното или договора

Това е сигурен знак, че в документите, които сте подписали, има клаузи, които биха могли да ви навредят. Затова, за да се подсигурят, че после няма да ги прочетете на спокойствие, лицата, които сте упълномощили, просто не ви дават екземпляр за вас (при положение, че имате пълното право да разполагате с екземпляр от всеки документ, който сте подписали).

Единственият сигурен начин да не станете жертва на гореизброените порочни практики е да откажете да станете клиенти на всякакви хора (вкл. адвокати), които сами се свързват с вас (без вие да сте ги търсили) и ви се самопредлагат.

В противен случай опасността да станете жертва на некоректно отношение (което ще ви струва прескъпо), е голяма. Добре е да си зададете и въпроса откъде тези хора са се сдобили с личните ви данни и как така се появяват само няколко часа или няколко дни след катастрофата.

Най-добрият за вас вариант е сами да си потърсите адвокат, който е специалист по такива казуси - адвокат по застрахователно право.

Решението кой ще ви представлява, в качеството ви на пострадало при ПТП лице, е важно и е добре да бъде взето на спокойствие, а не под напора на лица, които ви примамват с фалшиви обещания за големи обезщетения в кратки срокове.

Ето защо, не е нужно да бързате да си наемете адвокат още в първите дни след катастрофата. Ако пък възстановяването ви ще отнеме по-дълго време, можете да помолите ваши близки да се заемат с намирането на адвокат.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.