Две болници отказват да приемат бременна жена с коронавирус. Тя: „Много кашлям, много, и трудно дишам“

Две болници отказват да приемат бременна жена с коронавирус. Тя: „Много кашлям, много, и трудно дишам“
20-11-2020г.
17
Гост-автор

В опит да прецизират текстовете за болнично лечение на пациенти с коронавирус, депутатите промениха на първо четене Закона за здравето. Опозицията обаче обяви, че държавата абдикира, защото болничното лечение вече няма да е задължително.

И ето какво се случва:

Виктория от Варна е бременна в деветия месец. От понеделник е положителна за COVID-19.

„Много кашлям, много, и трудно дишам“, оплака се жената пред бТВ.

Лекари от две болници си прехвърлят родилката – „Света Анна“, където попада първо и АГ болница, където обясняват, че имат готовност за израждане на родилки с COVID-19, но не и да лекуват вируса.

Все пак, в „Света Анна“ я приемат за кратко.

„След което ми сложиха нещо на пръста, това ми беше прегледа, и ми казаха, че трябва да си тръгвам, защото нямат места, и за мен е по-безопасно да се лекувам вкъщи“, допълни Виктория.

В късния следобед днес, 24-часа след първия преглед, героинята от репортажа е била приета за лечение в „Св. Анна“, съобщиха близките й.

Ето и разказа пред „Петел“ нейната свекърва Лидия Димитрова:

Синът на Димитрова и бременната ѝ снаха са били изолирани в дома си след като е установено с PCR тестове, че и двамата са заразени с коронавируса. Ако мъжът обаче може да пие антибиотици, то за жената това е противопоказно, разказа варненката.

Вчера обаче състоянието на бременната се влошава и след консултация с личния лекар, който поема риска да я посети в дома ѝ, се стига до викането на линейка.

„Екипът, който дойде, беше страхотен. Само че линейката се превърна просто в един транспорт, който да обикаля по болниците, вместо да помага на други хора в нужда“, коментира Димитрова.

По нейни думи спешният екип първо откарва жената в Инфекциозната клиника в Окръжна болница, която е обаче под административната шапка на УМБАЛ „Св. Марина“. „Там казват, че не е за тях. Карат я в АГ болница, но и там отказват да я приемат. Тръгват към Терапията (УМБАЛ „Св. Марина“), но още по пътя ги връщат“, това разказа варненката пред „Петел“.

В крайна сметка линейката откарва бременната в спешното отделение на МБАЛ „Св. Анна“. Там е проведен друг преглед и е направена телефонна консултация със специалист, след което на бременната жена е заявено, че не е за хоспитализация.

„Обадиха ми се да дойда да я прибера с личната си кола. И това при положение, че не посещавам цяла седмица сина си и снаха си, която е в деветия месец, за да не разпространя вируса“, коментира Лидия Димитрова.

„Това е положението във Варна! Страх, лекарски страх!“, заяви емоционално тя.

Лидия Димитрова каза също, че АГ болница можели да приемат жената само ако започне да ражда. „Не знам, може да се наложи и вкъщи да роди, да ме накарат да стана и акушерка“, коментира възмутената жена. По нейни думи, бременната, която е в дома си, е в същото състояние, при което личният ѝ лекар е преценил, че трябва да бъде приета в болница.

С промените в Закона за здравето лекарите ще могат да избират за пациентите си – болнично или домашно лечение. Това предизвика скандал, защото според опозицията държавата абдикира от здравните грижи към болния.

„А кой ще е в контакт с него и ще го обгрижва?“, пита Георги Иванов.

„Така се освобождава държавата от задължението за лечение и на практика ще има легализиране на отказа от лечение“, допълни Джевджет Чакъров

„Всички, които имат нужда от болница, могат да разчитат на това“, заяви Даниела Дариткова.

Патриотите обявиха, че ще подкрепят закона. Особено заради забраната за износ на определени лекарства.

За износ на забранени лекарства проектът предвижда глоба до 150 хиляди лева.

Източник: Onovini

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.