Държавата, ако можело, да плати тока на шефове и алибабаевци

Държавата, ако можело, да плати тока на шефове и алибабаевци
03-02-2022г.
71
Иван Бакалов

Шеф Манчев се изказал по Нова в духа на телевизионния тренд колко страшно става, леле. Тока бил скъп в неговите обекти, нямало да издържат. Направете нещо, демек… Правителството не помага. Сайтове започват да гърмят с думите на Манчев, че сметката му за ток в единия „обект“ била 10 хил. лева.

И в социалните мрежи се сипят герболеляви коментари как държавата убива бизнеса…

Това е добър повод да се види кой кой е в тази държава.

Т. нар. десни чакат помощ от държавата. Държавата да доплати тока на ресторантьорите, ако може… Това е просто комунизъм. Държавата плащаше тока на заведенията при соца, независимо дали и доколко са рентабилни.

При кризата в САЩ преди десетина години имаше празни витрини по булевардите, с надписи „Дава се под наем“. Магазини и заведения хлопнаха кепенците. След кризата се появиха нови.

Това е и със заведенията у нас – който издържи, издържи, ако не им е изгодно, да хлопват кепенците. А не да реват по телевизията държавата да помага. И тази философия, види се, изповядват хекимяни, харизани, цветанки и прочее сутрешноблокови телевизионни мислители.

Държавата трябва да дава помощи на отделния човек като остане без работа, да има какво да яде и да си плати отоплението. Но няма такъв филм – държавата да помага на Алибабаев за калпавите му ресторантчета. Или на нароили се шефове с претенции, понеже го показали по телевизията в шоу, да прави ресторанти на безумни цени и да се бие в гърдите, че е велик и държавата да го спасява. Малко много ни станаха шефовете на глава от населението. И то на платежоспособна глава, която може да си позволи скъпи ресторанти.

Така че – който оцелее, оцелее. Ресторантите не са големи производствени предприятия с много работници, не са от стратегическо значение, не произвеждат енергия или нещо друго, заради което държавата трябва да ги поддържа. Ще отварят и ще затварят, както е по света.

Нали искахте капитализъм? – често повтаря мой приятел.

Както казваше и „десният“ вожд Борисов – „Като ластик сме – отваряме-затваряме“ – за същите ресторанти ставаше дума, поради ковид кризата. Поради каквато и да е криза заведения ще затварят и после ще отварят. Това хекимянчетата в телевизиите или не го проумяват, или съзнателно друсат дървото, белким падне правителството. Иначе много обичат да говорят против комунистите.

   Източник: е-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.