Доживях от първа ръка да се сблъскам с ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. Ако ви e интересно, схемата и съвети какво да НЕ правите по-долу

Доживях от първа ръка да се сблъскам с ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. Ако ви e интересно, схемата и съвети какво да НЕ правите по-долу
03-01-2022г.
116
Гост-автор

Приятели, доживях от първа ръка да се сблъскам с ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. Ако трябва да оценя опита си им давам 4 от 5 звезди, защото не успяха да ме лишат от спестявания, злато и червени камили, но бяха АДСКИ УБЕДИТЕЛНИ. А знам за какво говоря – има няма 8 години опит в разследване на схеми от Пакистан до България и обратно ме спасиха днес, но реално разбирам, колко е лесно да измамят някоя баба или дядо, а дори и млади хора, или нашите родители някои, от които държат профили в социални мрежи отворени, ПИНът им е …1234. Тези мошеници говореха повече от добре, без диалект и фамилиарничене, истински професионалисти и добри психолози. Не се колебаеха и имаха (полу)адекватен отговор на всеки въпрос.
Ако ви e интересно, схемата и съвети какво да НЕ правите по-долу:

Схемата в подробности – знаеха името и телефонния ми номер, което не е толкова сложно за откриване. Сцена първа, Измнамница1 се представя с имена и длъжност на банков служител в банка ДСК, била съм жертва на злоупотреба с лични данни, някой е превел пари по сметка на измамник от интернет банкирането ми. Те правят разследване, разговорът се записва, ще ми възстановят сумата, ще ми направят застраховка, ще архивират акаунта ми до изясняване на ситуацията. Дотук класиката – те ми правят услуга, аз вече трябва да съм им задължена и да им съдействам. Така, на въпроса ми как имат данните ми при положение, че нямам сметка в тази банка, отговарят, че измамникът е техен клиент, следят движенията по неговите сметки и проверяват дали преводите са действителни. Казват ми 3 имена на мъж и дали го познавам. Плюс невинен въпрос какви са настройките на интернет банкирането ми, имам ли пуснати известия, за да предадат към колегите си от моята банка. Отговорям, че рядко го ползвам и не знам. Следва насока да вляза и да проверя и да очаквам обаждане от моята банка в рамките на 10 минути (!) – Бога ми, ако имаше административна услуга, при която две институции си сътрудничат с такава скорост в България, вече да сме на 3 морета… на Марс.

Затварям, Измамница2 ми звъни от друг номер от МОЯТА банка, тя е от големите и най-вероятно налучкаха, след като не е ДСК, но въпреки това човек лесно може да свали гарда в този момент. Пак следва представяне с имена, пак са много загрижени за мен, ще ми правят допълнителна застраховка, която мога да получа на адрес или по елек. поща, интересуват се и за двете. Казвам, че елек. поща сигурно е компроментирана, да изпратят на адрес, който имат при тях. Тук дамата е желязна и не продължава да упорства да пробие така, предполагам, че щяха да ми пратят имейл с линк за кликване (фишинг). Казва, че Техническият им отдел следи трафика от акаунта ми и няма проблем, но с цел моята сигурност, да знам, че само те виждат сметката и баланса ми и дори да отида в клон на банката те няма да могат да ми помогнат. Отново напомня, че разговорът се записва и да НЕ й споделям потребителско име и парола (! това е супер хитро, тук ме спечелиха, за да им дам 4 звезди). Но се налага да сваля приложение за отдалечен достъп, на въпрос защо, за да мога да вляза пред човек от IT отдела в банкирането и да може той да провери за вируси. Тук вече загубих търпение, пратих я у пичку материно и така. Но Измамница2 не загуби самообладание и за миг, каза, че е възможно да се объркам, че са мошеници, заради репортажите, но те много държат на мен като клиент и се опасяват, че именно в клон на банката има служител, който краде от сметките в комбина с въпросния и ме съветват горещо да не ходя. Затворих, последваха още 10 обаждания от различни подобни номера…

Отидох в банката предупредих ги за схемата като примерен гражданин, казаха, че за тази още не са уведомени. Истинската процедура при кражба на лични данни или злоупотреба със сметка е да ви я блокират и да се обадят да посетите удобен за вас офис.

Първи съвет към вас – при обаждане не давате вие и не потвърждавате, опровергавате никаква допълнителна информация имена, елек. поща, ЕГН, име на банка, град, където сте, имена на роднини, наличност по сметка, на НИКОГО, ако ще да се представя за главен секретар на МВР и от вас зависи да спасите автобус с деца.

Втори съвет – не се връзвайте, че нещото за което ви звънят е спешно или че правите услуга и най-вече, че някой прави такава на вас, просто заради красивите ви очи. Затваряте телефона и звъните на роднината, ако схемата е с пострадал, на друг близък, на институцията на официален телефон от сайта им за обслужване на клиенти.

Трети съвет и спирам – не ползвате едни и същи пароли и ПИНове за пощи, карти, телефони, СОТ, банкиране. Не ги пишете на листче, не ги пазите на телефона в смс т.н. Сменяте ги често (3-6 месеца).

   Автор: Моника Кирякова, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.