Доц. Пламен Ралчев: Кризата от политическа и военна се превърна в риалити

Доц. Пламен Ралчев: Кризата от политическа и военна се превърна в риалити
10-03-2022г.
71
Гост-автор

"Конфликтът е сложен, червената линия отдавна е мината. Какъвто и преговорен процес да си представим, възможно е той да продължи много по-дълго, отколкото можем да си представим. Турция се опита да заеме стратегическа ниша като трета страна, която да се опита да посредничи и да осигури терен за преговори. Активността на Турция е за печелене на червена точка на гърба на Европа, защото европейските лидери още дълго ще се съвещават по детайлите какво още ще включат в санкциите. Въпросът е какви трябва да са ефективните действия за спиране на военните действия". 

Това каза пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател в катедрата "Международни отношения" в УНСС. И посочи, че страната - посредник трябва да разбира еднакво и Русия, и Запада, "защото те имат различни ментални схеми". 

По думите му горчивата е истина, че Грузия и Украйна са обречени от обвързаността си с Русия

"Русия гледа на този регион като на нещо, което ѝ принадлежи по право. Имаше имитация на дипломация. ЕС разочарова украинците. САЩ също взеха удобна позиция на наблюдател, доставят каквото им е изгодно, но липсва ангажимент. Тук имаме фрапиращо разминаване между обещание и неизпълнение на ангажименти". 

В предаването "Нещо повече" доц. Ралчев допълни: 

"Геополитическото разместване през последните 30 години не е завършило. Ставаме свидетели на пореден епизод, дано е окончателен, но не знаем какъв ще е резултатът". 

Според него кризата от политическа и военна се е превърнала в риалити формат

"Тази война е и силно комуникационна. Винаги има пропаганда, но дори поведението на украинския президент показва склонност към силно комуникиране с външния свят. Това е допълнителен елемент в тази война, който променя нещата. Досега във война не е присъствал толкова силен публично-комуникационен елемент. Това ще навреди много на международния имидж на Русия". 

  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.