Доц. Околийски: Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност у нас по време на пандемията

Доц. Околийски: Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност у нас по време на пандемията
23-06-2021г.
64
Гост-автор
Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията. Това коментира пред Българското национално радио доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.
 

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, предупреди той.

 

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани. Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, отбеляза доц. Околийски.

 

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

 

По повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности доц. Михаил Околийски смята, че няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

 

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери на общността“, поясни експертът.

 

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

 

По думите му може да се говори за дългосрочна защита от ваксината. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.