Доц. Михаил Околийски: Само ваксинацията помага срещу "Делта" варианта на коронавируса

Доц. Михаил Околийски: Само ваксинацията помага срещу
17-06-2021г.
14
Гост-автор

Така нареченият от СЗО "Делта" вариант на COVID-19 (познат и като "индийски" - бел.ред.) е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията. Това коментира доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България, по БТВ. Според него темпът на ваксинация у нас е притеснителен.

"В момента в България е имунизирано едва 10% от населението, а за колективен имунитет може да се говори при 69%", напомни той.

 

"Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне. Ако помните миналата година също заболеваемостта и смъртността от коронавирус намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха, но това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която не се стовари", предупреди доцентът. Той напомни, че често има сериозни последствия за преболедувалите вируса и затова не може да се каже, че е по-добре са ди го прекарал.

"30% от хората преболедували COVID-19 в рамките на 6 месеца развиват някакво психиатрично заболяване - тревожност, депресия, паник атаки. Тези хора също имат нужда от целенасочена подкрепа и грижи. Има и други симптоми - усещането да си в мъгла, необяснима тъга, при някои хора има косопад, проблеми с метаболизма", каза още доц. Околийски. Той уточни, че тези пост COVID усложнения се наблюдават и при хора, които леко са прекарали заболяването.

    Източник: в. ТРУД

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.