Доц. Любенов: СУ не бива да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията

Доц. Любенов: СУ не бива да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията
30-09-2021г.
19
Гост-автор

"Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Проф. Герджиков е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми". Това каза пред БНР доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в СУ. 

Според него ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета. 

"Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията... Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура". 

По думите на доц. Любенов риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост. 

"Не трябва да смесваме академичната работа с политиката". 

В предаването "Нещо повече" политологът подчерта, че "Продължаваме промяната" (ПП) има шансове да спечели парламентарните избори

"От това, което се вижда като данни, а и с оглед на некооперативната роля на ИТН, които вероятно ще продължават да се сриват електорално, изглежда, че следващото правителство ще бъде съставено от поне три партии. След като две са в тотална изолация - ГЕРБ и ДПС, ИТН не показват кооперативност, остават другите три - БСП, ПП и ДБ... В следващите години ще се намираме в ситуация на фрагментация на партийната система, която ще изисква висока коалиционна култура". 
Интервюто с доц. Милен Любенов можете да чуете в звуковия файл. 
  
  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.