Доц. Киселова: Избори са се провеждали на Курбан байрам или на 24 май. Винаги ще има ”за” и ”против”

Доц. Киселова: Избори са се провеждали на Курбан байрам или на 24 май. Винаги ще има ”за” и ”против”
14-01-2021г.
12
Гост-автор
Прагматични са причините за решението на държавния глава да насрочи изборите на 4-ти април. На 28 март сменяме времето и 1 час разлика за откриващите изборния ден членове на секционни комисии може да бъде фатален за началото на изборите.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова. 


Тя допълни, че другата прагматична причина е възможно по-малко да бъдем без действащо Народно събрание.


Доц. Киселова посочи, че участниците в консултациите при президента са заявили готовността си за избори на 28 март, в този смисъл държавният глава им даде още малко време, като подписа указ за провеждане на изборите на 4 април. Освен това, по думите й, членовете на ЦИК ще могат да съдействат всички машини да бъдат доставени и инсталирани за гласуване


По повод изявлението на управляващите, че на 4 април е католическият Великден, доц. Киселова отбеляза, че българските граждани, които живеят в чужбина, ще почиват в този ден и ще могат да упражнят избирателното си право. В този смисъл тя не видя проблем в насрочената дата. 


"За българските граждани католици това сигурно ще е някакво напрежение, но поглеждайки назад във времето, ще видим, че избори са се провеждали на Курбан байрам или на 24 май, така че винаги ще има някакви съображения "за" и "против", открои тя.


По думите й консултациите са били проведени навреме. 


“Управляващата партия ГЕРБ можеше да направи консултации, но те се страхуват, че ако отворят Кодекса, може би ще влошат уредбата”, смята Киселова. 


Относно промените в Изборния кодекс, доц. Киселова обясни, че фундаментални промени в него не могат да се правят година преди изборите. Що се отнася до гласуването по пощата, тя посочи, че предложението за тази промяна идва от българите в чужбина, които заради пандемията, именно по този начин биха могли да участват в изборния процес. Разумно би било да се разгледа тази възможност.


Според експерта по конституционно право, предложението за заснемане на изборния процес може да се реализира само чрез промяна на Изборния кодекс.


"По отношение на мобилните подвижни урни, в момента е възможно за лежащо болни, които не могат да се придвижат до изборното помещение, така че тук също, според мен, се налага да има промяна, за да могат хора, които са поставени под карантина с акт на РЗИ или е констатирано, че са заболели, да могат да гласуват", коментира тя.


На въпрос има ли съмнение в работата на Информационно обслужване, доц. Наталия Киселова отговори по следния начин: "има ли съмнение, когато член на Управителния съвет прави прогнози, изказва се всяка седмица по телевизиите, и наред с други врачки прави прогнози, дали има проблем? Според мен има. Не че човекът не разбира, само че в професионалното си качество, когато работиш за държавното дружество, не бива да коментираш въпроси, които имат политически характер", категорична беше тя.

  Източник: frognews

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.