Доц. Инджов: Още много скелети ще излизат от гардероба. Трябва да се мете усилено

Доц. Инджов: Още много скелети ще излизат от гардероба. Трябва да се мете усилено
01-06-2021г.
25
Гост-автор
За фирмите, които опитват да бойкотират изпълнителната власт, трябва още повече осветляване и публичен натиск, за да се направи диагнозата на това, което се случва с публичните средства в този сектор. Това каза пред Българското национално радио политологът доц. Иво Инджов.
 

25 фирми подизпълнители са получили авансово близо 200 млн. лева от дружеството „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа. До момента обаче е укрепен само един обект - свлачището на пътя за Рилския манастир, а срокът на сключените договори е до края на годината. Нито една от тези фирми, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си.

 

Според политолога явно „въпросните фирми се ослушват накъде ще задуха вятърът и все още чувстват, че им е широко около врата“.

 

„Ако тези фирми са в нарушение на закона, трябва да се помисли в спешен порядък как да се променят законите така, че фирми, които получават публични средства, да дават периодични отчети, да има прозрачност във финансирането им... То е и въпрос на бизнес етика, когато при смяна на властта и при обществени очаквания за промени в положителна посока, да бъдеш така добър да излезеш на светло“, смята той.

 

Доц. Инджов допълни, че този случай трябва да накара правителството да светне по-силно прожектора върху чувствителните сфери.

 

„Партиите на протеста, които искаха да направят ремонт на модела, ще вложат още повече усилия на предстоящите избори, за да се създаде мнозинство, което ще им позволи да се направят реформи... Партиите на протеста изпитват ревност към дейността на служебното правителство“, коментира още той.

 

Според политолога няма как за два-три месеца да се направи генерална реформа в администрацията и да се назначат кристално чисти хора:

 

„Няма откъде да бъдат намерени такива светци. Но това не отменя отговорността на съответните министри за тяхното назначение... Още много скелети ще излизат от гардероба, трябва да се мете усилено и да се проветряват коридорите на държавното управление и на всички бизнес пространства, свързани с това държавно управление“.

    Източник: frognews

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.