Доц . Димка Гочева: Ситуацията е безпрецедентна, защото никога досега ректор не е зарязвал Университета в средата на мандата си.

Доц . Димка Гочева: Ситуацията е безпрецедентна, защото никога досега ректор не е зарязвал Университета в средата на мандата си.
05-10-2021г.
64
Гост-автор
Колеги от Университета, имам питания относно Правилника, който преглеждам разсеяно в неделната вечер. Не намирам нужното, а от предишни питания с всякакви въпроси знам, че тук колегията най-бързо отговаря.
Анастас (позволявам си да го наричам така, защото се познаваме от 28 години и сме най-най-непосредствени колеги), се кандидатира, което не е изненада за никого от онези, които го познаваме отдавна.
Ако спечели, което е много малко вероятно, какво ще стане с другите колективни органи за управление на Университета?
В Правилника пише, че мандатът на заместник-ректорите се прекратява с мандата на ректора, значи, той, ако спечели, което е много малко вероятно, ще има нов ректор и нови заместник-ректори. Но ще трябва ли да се избира ново Общо събрание и нов Академичен съвет?
Ситуацията е безпрецедентна, защото никога досега ректор не е зарязвал Университета в средата на мандата си.
Ако ще трябва да се избира ново Общо събрание и нов Академичен съвет, това означава, че ще има още половин година парализа на Университета, след година и половина парализа заради ковида. Докато станат ясни резултатите от първия и втория тур, официално обявени от ЦИК и публикувани в ДВ, ще стане краят на ноември, значи цялата кампания по отчетно-изборните предсрочни събрания по факултети ще се случи през първите три месеца на следващата година. Новите легитимно избрани Общо събрание и Академичен съвет ще заработят чак догодина през март най-рано, значи цели две години от прекратяването на почти всичко заради проклетия ковид.
Ако не бъде избран, което е много по-вероятно, как ще я караме оттук нататък? Вижте карикатурите на Комарницки днес, на Чавдар Николов от онзи ден, бъзиците на г-н Балев в СЕГА за спиритическите сеанси в Гълъбарника на петия етаж, на които заниманията с античността се осъществяват не по друг начин, а чрез викане на духовете на Платон и Аристотел.
Независимо от това дали Анастас ще бъде избран или не, ще има ли Общо събрание в средата на ноември?
Общото събрание се провежда винаги в средата на ноември и отчетният доклад на ректора за предишната година се публикува един месец предварително в интранет.
Но в средата на ноември ще има избори 2 в 1.
Ще има ли Общо събрание на Университета в средата на ноември, както би трябвало, или университетката общност ще пусне локаторите да чуе откъде духа вятърът?
Анастас ще публикува ли годишния отчет на ректора за състоянието на Университета на 15 октомври, или във вихъра на кандидатпрезидентската си кампания ще пропусне това си задължение?
Николай и аз никога не сме били никога членове на нито един колективен орган на управление – нито на факултетни, нито на академични съвети, не сме заемали никакви административни, изборни и мандатни длъжности вътре в университета, за извън него да не говорим.
Има ли поне един човек от онези, които са избрани в колективните органи на Университета, които да смеят да кажат поне едно "гък" какво ще се случва в най-стария български университет, докато Анастас се бори за президентството?
Има председател на Общото събрание и той е проф. д-р Веселин Янчев и той според Правилника е човекът, който трябва да каже в най-скоро време какво и как ще се случва.
А, има и един член на Академичния съвет, проф. Амелия Личева, но тя е в Инициативния комитет на Анастас, не ѝ e до някакъв си там университетец, тя си изпълни задълженията по отстрелването на онези, които имат три пъти повече публикации от службогонеца, когото сега подкрепя за президент.
 
  Автор: доц. Димка Гочева, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.