Докторът, който жертва себе си, за да спаси 47 други

Докторът, който жертва себе си, за да спаси 47 други
17-08-2022г.
115
Лентата

Жарко слънце пече в късния следобед на Успение Богородично през 1963 година.

26-годишният д-р Стефан Черкезов се качва в автобус претъпкан с хора, прибирайки се от служебна командировка в Горна Оряховица. Той е лекар във Великотърновското село Стрелец, започнал лекарската си практика само 8 месеца по-рано.

На излизане от Горна Оряховица посока Велико Търново става ужасна катастрофа. Автобусът, пълен с хора, се сблъсква с товарен камион и избухва в пламъци. От взривната вълна лекарят е изхвърлен в канавката.


Без да губи време, става и се втурва към горящия автобус, като започва неуморно да измъква хората един по един.

Успява да извади всички 47 души, но за зла участ, д-р Черкезов е облечен с бяла найлонова риза, която буквално се стопява върху тялото му. Косата му също гори. Изгася я с ръце и продължава да се бори за живота на хората.

Когато идва помощ от Горна Оряховица, д-р Черкезов е жестоко обгорял и в много тежко състояние, но не спира да помага. Категорично отказва да се качи в линейка, въпреки че е облян в кръв, а кожата му виси от тялото. Тръгва сам пеша към града.

По пътя го пресреща последната линейка и го откарва в болницата. Когато го свалят в хирургията за животоспасяващите операции, д-р Черкезов казва на лекарите:
“Колеги, оставете ме, аз ще умра. Гледайте другите пациенти!”.

На следващата сутрин – 16 август д-р Стефан Черкезов умира в адски мъки. Безспорно един от най-големите герои на българското лекарско съсловие.

В резултат на саможертвата му, всички 47 пътници са спасени. Нито един не е починал.

Д-р Черкезов оставя съпруга и момиченце на 8 месеца. Именно на съпругата си, д-р Черкезов казва преди да издъхне:

“Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи и нека да бъде горд с мене - показах се като истински лекар…”

В чест на подвига и саможертвата на д-р Стефан Черкезов, болницата във Велико Търново носи името му. На 15 август се отдава почит пред паметта и делото на сънародниците, загинали по време на спасителни акции.

Вечна памет д-р Черкезов, вечна памет герои български!

Източник: Паметно, ФБ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.