Добре се справям като фактчекър, нали?

Добре се справям като фактчекър, нали?
27-02-2023г.
0
Петър Волгин

Днес е много модерно да си фактчекър. Буквално това означава човек, който проверява дали изнесените в някакви публикации твърдения са верни. 

На практика обаче се получава нещо съвсем различно. Повечето от т.нар. фактчекъри се изживяват като "разобличители на руската пропаганда". Кой знае защо на тях не им прави впечатление нито американската, нито украинската, нито коя да е било друга пропаганда. Те са борци срещу "руските фалшиви новини".

Реших и аз да съм модерен и да стана фактчекър. 

Попадам на страница, озаглавена "Демократична България-привърженици", където пише, че десетки хора се събрали пред БНР с искане да бъда уволнен. Даже и снимка има. За доказателство. 
https://www.facebook.com/groups/demokrati.bg

Само дето става дума за долнопробна лъжа. 

Защото снимката е от срещата, която организирахме наскоро в защита на свободата на словото. И хората, които виждате на нея, са дошли не за да искат моето уволнение, а за да подкрепят плурализма в медиите и нашето предаване Политически НЕкоректно.

Всъщност този фейк не е нов. За първи път го измисли сайтът "Булевард България", собственост на семейство Григорови, които се отличават с пещерна русофобия и едноклетъчен правоверен евроатлантизъм. 

Те сложиха снимката на хора, привърженици на свободата на словото, и излъгаха, че това са хора, искащи моето уволнение.

А защо тези лъжци просто не снимат хората, които искат уволнението ми? Много просто. Неудобно е някак-си да снимаш пет-шест души и да ги обявиш за "глас народен". Затова крадеш снимки и лъжеш.

Ето подобни лъжи трябва да бъдат разобличавани.

Добре се справям като фактчекър, нали.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.