Добре е да се запитаме кой има полза от тази война.

Добре е да се запитаме кой има полза от тази война.
28-02-2022г.
88
Гост-автор
Адекватните анализи за всяко едно събитие или процес изискват да си дадем ясно сметката кой има полза нещо да се случва. Нямам никакво желание да пиша за войната в Украйна, нито за други войни. Но смятам за свой дълг да ви дам някои перспективи, които ми се струват по-важни от слагането на различни знамена върху профилните снимки.
Добре е да се запитаме кой има полза от тази война. Със сигурност не са нито украинците, нито руснаците, нито останалите европейци. Събитията в Украйна започнаха с военния преврат на Майдана, продължиха с гражданската война в Донбас и Луганск и ескалираха с навлизането на руски военни части в страната. Няма да ви давам директни мои заключения и причинно-следствени връзки, а ще ви спомена някои факти, които да ви помогнат да навържете картината.
Военните действия в Украйна спряха енергийния проект Северен поток 2. Това увеличи доставките на американски втечнен газ в Европа. В това отношение САЩ са номер 1 по износ.
Друг интересен момент е, че Русия заема 2-то място по доставки на петрол за САЩ. Същевременно руското предприятие Ямал LNG продава руски втечнен газ чрез US фирми. Цените на газта и петрола вероятно ще счупят кантара. Накрая сметката ще бъде платена от европейските граждани.
Логично се появяват силни подозрения че САЩ и Русия играят в тандем и източват Европа. Даже и да не е така, те ловко се възползват от ситуацията.
Полза естествено имат и всички онези, които продават оръжия. Част от тях се вземат с кредити, което означава и интерес от страна на глобалните банкери.
Може ли всичко това да бъде използвано и по друг начин? Разбира се. Добре известна вече е идеята СЗО при обявени пандемични условия вече не просто да съветва, а директно да нарежда на националните държави какви мерки да въвеждат. Какъв по-добър момент да се направи от онзи, в който всички се занимават с войната?
Има и още едно нещо, на което искам да ви обърна внимание и то е психологическият аспект. Ние не можем да бъдем сериозен субект в геополитиката. В тази ситуация България няма нужда да разделя на европейски лоялисти и руски лоялисти. Можем спокойно да заявим помощи за Украйна и прием на бежанци (хем да си оправим малко демографията), но без да навлизаме в в санкционни списъци и сами да се прецакваме.
Можем да не предизвикваме съдбата с повече американски защитници и безсмислен демонтаж на паметници. Една от основните причини за войните в последно време е, че израсна поколение "ястреби", които не са воювали. А войната е сладка само за тези, които не са я преживели, както гласи една мъдра латинска поговорка. Моето лично мнение е, че е най-добре да не се бутаме между шамарите и да спрем с разделението по темата.
Тук невинни наистина няма. Нито Украйна трябваше да допуска тая нацистка вълна да я завладее, нито Русия да започва подобни военни действия. Сега Русия се бори със следствието на това, което допусна да се случи още по времето на Янукович. САЩ също носят огромна вина с подготовката, огранизацията и разпалването на този конфликт. А Европа инфантилно и раболепно пляска или осъжда, развява знаменца и прокламира ценности, в които сама не вярва. И цената ще бъде мизерия и хиляди безсмислено загубени животи и разбити съдби. А за тях паметници няма. Има само кратки и тъжни сводки. Свидетелства за човешкото его, глупост, лицемерие и алчност!
 
    Автор: Тодор Беленски, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.