Днес БСП няма право на грешка. Трябва да подкрепи Румен Радев за втори мандат

Днес БСП няма право на грешка. Трябва да подкрепи Румен Радев за втори мандат
16-09-2021г.
26
Гост-автор

Избирателите на БСП са идейни и политически грамотни хора. Те не търпят лицемерие и фалш когато става дума за бъдещето на България и на тяхната партия. В дългата си история, те не рядко са наказвали партийните си ръководства, когато са виждали отстъпление от ценностите и принципите на социализма. Днес страната и БСП са изправени пред решаващи избори – парламентарни и президентски, на които ще определят своето бъдеще и очакваната от всички промяна.

На 1 февруари т.  г. президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова обявиха намерението си да се кандидатират за нов мандат. Политическата логика и здравият разум сочеха, че още тогава БСП трябваше да подкрепи президента Радев. Не само защото именно БСП по личната инициатива на лидера Корнелия Нинова го издигна през 2016 г. Сред другите безспорни аргументи са високото обществено доверие към държавния глава, изпълнените му предизборни ангажименти и мощната обществена вълна на протест срещу корупционния модел на ГЕРБ, отприщена от политическото говорене и действия на държавния глава. Към тези аргументи в следващите месеци се прибави и успешната работа на съставения от Румен Радев служебен кабинет, прекъсването на корупционните мрежи на ГЕРБ, проведените честни избори без купен и корпоративен вот! В условията на тежка криза Румен Радев днес е националният лидер, факторът на стабилност и гарантът на държавността в България.

В началото на февруари БСП закъсня с подкрепата си за държавния глава с мотива, че ще води този разговор след парламентарните избори. Тази позиция разколеба много социалисти, а всеки участник в кампанията тогава помни, че въпросът за подкрепата за Румен Радев бе най-често задаваният на предизборни събития. След тежката изборна загуба на 4 април партийни структури и анализатори отбелязаха, че забавянето на подкрепата за президента е сред основните причини за лошия резултат и липсата на мобилизация на избирателите на БСП. Грешката бе поправена с единодушното решение взето от Националния съвет на БСП на 11 април за подкрепа на Радев-Йотова за втори мандат.

 

За съжаление и след тази дата периодично се появяваха политици  от левицата, които „забравяха” да изпълняват решението на Националния съвет и изразяваха резерви към кандидатурата на президента, както и неоторизирани говорители, които с интригантски и реваншистки тон налагаха послания срещу Румен Радев. И вместо с наближаването на президентските избори БСП да се обединява и мобилизира в подкрепа на своя президент, в  последните седмици това говорене ескалира. Въпреки категоричното решение на Националния съвет тепърва стартира процес на номинации, а говорители на БСП употребяват опорни точки от типа, че „президентът забивал нож в гърба на партията”. И всичко това в противоречие с декларирания още през 2016 г. принцип, че „Позитано 20„ няма да се меси в дейността на държавния глава, както и неотчитайки надпартийния характер на президентската институция. Въпросните недобросъвестни говорители налагат две основни опорни точки – че президентът е длъжен да отговори дали подкрепя бъдещия политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Втората – БСП не се страхува от този проект, но пък го обвинява, че „бракониерства” структури и кадри от партията. Президентът Радев отговори ясно и неколкократно на тези питания – подкрепя не политически партии, а идеи. Казвал е ясно – Лява България е моето политическо семейство, с хилядите български социалисти имаме общи ценности – свобода, солидарност, справедливост.

Наред с това, президентът Радев направи и много важни жестове към БСП. Включи в служебното правителство като министри, зам.-министри и областни управители социалисти и хора свързани с БСП, сред които проф. Янаки Стоилов, проф. Христо Бозуков, Бойко Рашков, Явор Гечев, Надежда Клисурска, доц. Пламен Славов, Кристина Сидорова, Антон Кутев и др. Вторият негов логичен и почтен жест беше, че връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП, с което върна партията в голямата политика, даде й шанс да лидира политиките на промяна и да стане консолидиращ фактор.

Убедена съм, президентът Румен Радев е изборът на българските социалисти. Избор, направен с разум, с идеи, със сърце и душа. БСП е изправена пред решаващи избори с два възможни пътя – към единство с президента и вътре в партията, с потенциални съюзници сред левите, центристките и родолюбивите партии, а и с новия проект на Петков и Василев, които за разлика от т.нар. традиционни десни са националноотговорни прагматици и не са заразени с антикомунизъм, русофобия и реваншизъм. Ако БСП тръгне по този път ще има сериозно подобряване на изборния резултат. Докато вторият път е път на самоизолацията, разединението, скандалът и затъването като трета, четвърта, а може би пета политическа сила и реактивиране на лидерския проблем.

Днешният избор е на социалистите и те ще го направят! Наред с това огромна е отговорността на ръководството, което взима политическите решения в динамичната ситуация! БСП има легитимно избрана от Националния съвет кандидат-президентска двойка Румен Радев-Илияна Йотова и нека да се мобилизира, да работи за тяхната заслужена победа. Защото като 130-годишна системна и идейна партия няма право на грешка!

    Автор: проф. Светлана Шаренкова

    Източник: nbox.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.