Днес беше тържествено направена първа копка на приоритетната междусистемна газова свързаност България - Сърбия.

Днес беше тържествено направена първа копка на приоритетната междусистемна газова свързаност България - Сърбия.
01-02-2022г.
83
Гост-автор
Днес беше тържествено направена първа копка на приоритетната междусистемна газова свързаност България - Сърбия. И то в Сърбия. За тази връзка България получи през 2011 г. 60 млн. евро безвъзмездно финансиране. Тогава Сърбия нямаше никаква готовност, а днес първата копка е именно там. Ние сме просто гости.
Единият от гостите е шефът на „Булгартрансгаз“ Малинов. А той е провел процедурата, с която е възложено работният проект да се проведе за един ден. Редица фирми жалят процедурата и в момента тя е заседнала. Проектът вече е 150 млн. лв. за 60 км. Това не смущава премиера.
Кирил Петков не се смущава и от следните два дребни факта:
1. Газопроводно отклонение до Свищов от 42 км. от 10 млн., отива на 20 млн. Срок за изпълнение – декември 2021 г., очертаващо се гарантирано забавяне - 8 месеца.
2. Газопроводно отклонение Златица-Пирдоп - Панагюрище – 62 км., цената от 16 млн., отива на 30 млн., срок за изпълнение декември 2021 г., гарантирано забавяне - 10 месеца.
Технология за удвояване на средствата – една и съща. Разделят се СМР (Строително монтажни работи) и доставки. И това, очевидно, се приветства от премиера. Защото министърът на енергетиката без съмнение е щастлив да бъде редом с човека, който ни причини всички тези неща. А това, в една или друга степен, пряко рефлектира върху цената на газа. Честито на печелившите, другите ги гледаме усмихнати по телевизията.
 
    Автор: Румен Петков, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.