Директно изопачаване на факти от историята...

Директно изопачаване на факти от историята...
23-03-2022г.
96
Гост-автор

Автор: Лияна Панделиева

Помните ли, че британска сценаристка направи ТВ версия на историята на Ан Болейн, която се изпълнява от чернокожа актриса?

След първоначалния шок и бурни реакции на Острова, продукцията не пожъна никакви реакции. Причината беше проста: бездарен сценарий и лишена от смисъл игра на чернокожата Ан Болейн. Със същия ефект можеха да я нарисуват като зебра или да й сложат антени на главата.

Преди години театралната публика у нас беше разтърсена, когато Хамлет цяло представление игра гол до кръста, носейки врата на гръб. И родната аудитория не вникна в това проникновение.

Сетих за историческо-етническата глупост, продуцирана от БиБиСи, когато преди вечер опитах да гледам филм за Мери Шотландска по някое НВО. Познавам фактите от историята, свързани с Мери Шотландска и Елизабет І, както и ролята на граф Шрусбъри и ми беше интересно да видя филмова версия.

Само дето нищо историческо не успях да видя.

Най-близък съветник на Мери се оказа много мъдър чернокож, съпругът й лорд Дарнли бе представен като гей, който демонстрира пред всички любовта към своя пол и на сбирка край огъня неговите съратници го наричат "обикновен педе...", а кралица Мери на улицата прегръща с две ръце лицето на любовника на мъжа си и му казва, че е смел, защото показва какъв е, докато в същото време местните диваци го спукват от бой. Мери се сближава страхотно с любовника, който седи в стаята си и водят мъдри разговори. Накрая излиза, че покушението срещу лорд Дарнли било от недоразвити хомофоби! На сина си Джеймс (по-късно Джеймс VІ крал на Шотландия и Джеймс І на Англия, отнет от майка си възпитан като католик), обещава още в люлката, че ще може да следва сърцето си, накъдето и да го води.

Много са реалните ни проблеми, за да обръщаме специално внимание на подобни извращения, но вече съществува драматична разлика между комедиите, в които геят е романтична и неразбрана фигура и директното изопачаване на факти от историята, омазването им с етно-расово-полови малоумия. И да, това е наистина тревожно.

Само за момент да си представим, как някой в контекста на we are family, I got all my sisters with me, прави подобна трактовка за Левски или за който и да е от националните ни герои?

Опитите историята да бъде принизена до елементарна оргия на полово объркани хора тепърва ще се развихри. И това май е още една сфера в която трябва да изградим защити и да сме готови да проявим и отпор, и познание.

Май е трудно вече да преброим колко фронтове са се отворили...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.