Димитър Аврамов: Трябва вече да мирише на избори

Димитър Аврамов: Трябва вече да мирише на избори
29-12-2020г.
4
Гост-автор

Твърдението, че партиите не са важни, важни са гражданите, е завършена глупост!

"Вече трябва да мирише на избори, защото в сериозните демокрации избори не се занимават с избори три месеца преди датата им", коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов. Той подчерта, че политическите партии се подготвят много по-рано за изборите.

Аврамов определи като чист пиар подписаното днес от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и неформалното обединение „Отровното трио“ официално споразумение за общо явяване на парламентарните избори:

"Не може адвокат (Николай Хаджигенов от "Отровното трио" - б.р.), човек, който претендира да променя системата, да каже, че партиите не са важни, важни са гражданите. Това е завършена глупост. В политическия процес няма такова нещо като граждани, има политически субекти, които се регистрират по Закона за политическите партии и реализират представителната демокрация".

Политологът беше категоричен: "Когато някой започне да говори за граждани в политиката, това намирисва на интелектуален фалит".

"Г-жа Мая Манолова може би трябва да направи опит за създаване на лява алтернатива, а не да замитат всичко в мъглявината на гражданствеността. Това не е политика", обясни Димитър Аврамов.

По думите му "Отровното трио" са трима души с биографии, достойни за уважение, участвали в протестите, изиграли позитивна рола и се превърнали в маркетингов продукт:

"Как трима души ще подписват споразумение за демонтиране на нещо си и за гарантиране на честни избори. Как ще стане? Има парламентарно представени партии, има квоти в ЦИК, има изборен закон. Ако някой започва така, ще завърши по-зле, отколкото започва. ... Ако някой иска да промени статуквото в страната и да свали сегашното управление, трябва да предложи много ясни и конкретни приоритети, които да бъдат припознати от хората".

Според него желаещите да спечелят предстоящите избори трябва да работят много добре, защото иначе има риск да се възпроизведе сегашното статукво и в това няма да има нищо учудващо, защото хората, които са на власт имат целия капацитет на държавата.

"В България няма реформи, защото няма истинска десница, а има голяма правителствена центристка партия, която мимикрира като дясна. Трябва да се появи истинска десница, но затова трябва лидерство и концепция. Моето уважение към "Демократична България", защото там има ценни хора, които трябва да се подкрепят, но това не е дясна коалиция, а е полудясна. България има нужда от нова качествена дясна партия, структурирана за десетилетия напред, а не, за да обезпечи политическите кариери на един, двама или трима души", обясни политологът.

  Източник:БНР

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.