ДИГИТАЛНИТЕ РОБИ

ДИГИТАЛНИТЕ РОБИ
08-01-2021г.
22
Гост-автор
Решението на ФБ и Тиутър да блокират Тръмп е недопустимо посегателство върху свободата на словото и базисни ценности на демокрацията. Подобни ограничения, в правова държава могат да се налагат само от законо упълномощени институции, а не от собственици на частни медии в частния им "съд", защото така са решили че трябва да си правят реклама и е важно да се натегнат пред инвеститорите за да не пострадат акциите им.
Тръмп ще бъде разследван, вероятно осъден, изобщо както се казва на английски ще има due process. Американската демокрация е здрава и няма нужда от подобна публична саморазправа. Не е работа на Цукърбърг да забранява на президент канал за комуникация. Ако го прави с президент, какво да очакваме за нас.
Това е принципен въпрос. Самозабравиха се.
Обществото има право да знае всички гледни точки в обществено значими платформи. Това равнище на цензура е бетер Путин и Си Дзин Пин, нищо че се реализира от частни собственици в частните им медии.
И знаете ли кое е най-страшното, че мнозина вече свикнаха да бъдат цензурирани и приемат това за нова нормалност. Тоест щом мен ме цензурират, може и Тръмп да цензурират, а не изобщо защото тези частни медии цензурират и въз основа на какви правила. Защото общите правила не са никакъв индикатор защо конкретно блокират достъп.
Нещо много лесно свикнахме с цензурата?!
И още нещо драги приятели и посетители - от съдържанието което всички пишем единственият който прави пари е Цукърбърг. Ние сме му дигиталните "роби". Така че не аз и вие сме му длъжни, а той на нас, защото заради нас стана мултимултимилиардер.
 
  Автор: Илиан Василев

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.