Дясното в България надделява, ама не щат Никито Василев

Дясното в България надделява, ама не щат Никито Василев
22-07-2021г.
20
Иван Бакалов

„Аз съм дясномислещ“ – казват с гордост много българи.
„Аз съм десен“ у нас е като религиозна принадлежност, декларираш, че си в правата вяра.
Политолозите много обичат да разсъждават за лявото и дясното. Да си десен е модерно. Лявото не е правилно. Свързано е с комунистическия режим от миналото.

Правилното е да си десен.

А толкова много десни и модерни скочиха срещу кандидатурата на Николай Василев за премиер. Не разпознаха в него своя човек.

У нас трудно разпознават дясното. Смятат го за морална категория, антикомунизъм. Да искаш лустрация и да забраниш БСП е дясно. Да викаш „долу комунистите“ е дясно. Да избереш Бойко да командва еднолично, за да ни пази от комунистите, дето убиха дедо му, е дясно. И т. н.

Дясното, обаче…

От Николай Василев и Милен Велчев по-надясно е само стената. Приватизация на всичко, намаляване на данъци и пазарен либерализъм докрай.

И защо модерните десни не харесват това? Не приемат Василев, а приемаха Борисов да решава всичко еднолично и да създава държавни бензиностанции, да строи магистрали с държавна фирма, да национализира осигурителни фондове и пари от Здравната каса, и т. н. „Да ни пази от комунистите“.

Ама Василев бил приватизирал евтино БТК. Ами толкова даваха на търга, Коч холдинг даваше дори и по-малко, а третият участник въобще се отказа. Ако може да продадем БТК скъпо, ама ако може и да запазят 16-те хиляди работни места в нея… И само кабелите й стрували 300 млн. Във време, когато всички почнаха да говорят с мобилни телефони. Преди това и десният Костов се отказа да я продава, а БТК ставаше все по-евтина. Така и с „Булгартабак“ – и десни, и либерали не го приватизираха, докато се обезцени.

Всичко това не е за оправдание на Василев.

Това е парадоксът на българското дяснo.

Дали заради българския манталитет всеки за себе си, но  у нас дясното надделява, с каквито и имена да го наречеш. Като резултат в прехода обществото зави по-надясно от най-развитите демокрации. Социалното неравенство е по-голямо от САЩ и Великобритания, където живеят най-много богати и най-богатите хора в света. А да си беден там не е като да си беден в България. По неравенство ни изпреварват само Мексико, Чили и Коста рика.

Скала на неравенството в различните държави – съотношение на 20-те процента от населението с най-високи доходи към 20-те процента с най-ниски доходи. България е с червено, сред страните с най-голямо неравенство. Графика: Организацията за икономическо сътрудничество и развитие oecd.org

Данъците в България са в пъти по-ниски от Франция, Германия или Швеция. Социалните помощи и програми у нас са мизерни в сравнение със САЩ (с Европа да не сравняваме, у нас социалната държава е само на хартия в конституцията).

Здравеопазването е чисто търговска дейност и няма никакви опити да се реформира. Според Евростат от целия ЕС най-много доплащат за здравеопазване именно българите. Покриването на разходите за лекарства от здравни осигуровки е с най-малък процент в целия ЕС. Частни болници се финансират от националната здравна каса със задължителните здравни осигуровки, вместо от частни застрахователни фондове, както е например във Великобритания и др. развити страни.

Частни училища се финансират от държавния бюджет.

Частните банки са облагодетелствани с лобистки закони, които превръщат хората подписващи договор за кредит в безправни роби. Закон улеснява и да бъдат изхвърлени по бързата процедура от съдии изпълнители.

Няма възможност за фалит на физическо лице.

Общественият ж. п. транспорт е почти закрит, затворени са гари и спрени влакове, за сметка на частни автобусни превозвачи. Градският транспорт е раздаден почти изцяло на частни превозвачи.

Общински жилища почти няма, за разлика от развити западни държави.

Производството на горива е в ръцете на един монополист, когото никой не санкционира. В търговията на горива има негласни монополни споразумения, които никой не санкционира. При мобилните оператори – също.

Тук можеш да регистрираш фирма с ограничена отговорност с 1 лв. уставен капитал, за разлика от развити страни. Въпросът е, че после може да ти вземат бизнеса по-големите, ако те допуснат въобще.

 

Дясното победи и в коронакризата

 

В западните страни раздаваха пари на човек, отсрочваха изплащането на кредити, поемаха комуналните разходи. У нас – мижави мерки в помощ на фирми да запазят работни места. В различни страни от ЕС малко или повече има безплатни тестове за коронавирус. У нас те станаха източник на печалба, нов бизнес. В самото отношение към епидемията прозира липса на емпатия у голям процент българи, заради някакви там „сухи съчки” няма да затваряме всичко, малък процент ще умрат, да работят заведенията, но затваряме отделения в болниците. Затова и жертвите у нас са много.

Така че социалното у нас няма големи шансове. Всеки се спасява поединично. Социализмът не е никаква заплаха, каквато се опитват да го представят някои модерни десни. Точно ляво-либерална коалциия въведе плоския данък и направи десни реформи.

Лидерът на най-голямата дясна партия ГЕРБ е бивш комунист, който се е изказвал, че Тодор Живков е „колос в българската история”. Лидерката на най-голямата лява партия е станала член на БСП през 2003 г., след работа в управление на фирма и частен бизнес. Но всички те играят по правилата на ляво и дясно. И левите и десните си ги припознават като свои.

Опитът на най-капиталистическите държави, ако може така да се каже, показва, че има дейности в обществото, свързани с обществен транспорт, социално подпомагане, общински жилища, здравеопазване и епидемични мерки, и др., които са уж леви, но всъщност са прагматични решения, за да функционира обществото. У нас ги дамгосват като леви.

Положението в България е „А наляво, а надясно, бум в лайното прясно”.

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.