Десетки крави умряха минути след като отпиха от Марица, спряха водата в близките населени места

Десетки крави умряха минути след като отпиха от Марица, спряха водата в близките населени места
28-07-2020г.
11
Гост-автор

Заради предполагаемото отравяне на водите по течението след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции до Свиленград. Това съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Както съобщихме по-рано днес, повод за извънредната мярка стана смъртта на 28 крави на частния фермер Стоян Господинов. Стадото пило вода от колектор, който се влива в река Марица. Първоначалните данни сочат, че минути след това те са починали.

Сигналът за смъртта на кравите е бил подаден на спешния телефон към 15,30 часа, уточни д-р Здравкова. Включени са били системите за ранно предупреждаване, увери тя. Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

В община Димитровград е прекратено водоснабдяването на 5 населени места, посочи кметът на града Иво Димов. Той изказа предположения, че става дума за еднократно залпово замърсяване с органично съединение с висока концентрация. Тепърва обаче ще се установяват източникът и причините, подчерта Димов. По негови думи няма установено измиране на риба.

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ - Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

На заседанието на кризисния щаб бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград "Неохим" Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.

Източник:Дир.бг

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.