Дефицитът в журналистиката

Дефицитът в журналистиката
15-12-2020г.
17
Лентата

Този текст едва ли ще е интересен на голяма аудитория. Но ви го препоръчваме.

Накратко, данните за сайта, който четете - lentata.com, за последните 30 дни, считано до днес – 15 декември са следните:

  • Над 1 милион уникални потребители
  • Близо 3 милиона показване на страниците на сайта
  • Средно по 80 000 потребители (читатели) дневно
  • В класацията на глобалния брояч com – който мери трафика на всички сайтове в света и ги позиционира за всяка отделна страна, lentata.com днес е на 135-то място.

Прилагаме и принтскрийн от гугъл анализа, за още по-голяма яснота:

Какви са изводите от тези статистики?

Съдържанието на сайта Lentata.com е интересно на над 1 милион души месечно.
Показателите на сайта са високи и би следвало да привличат рекламодатели, които да рекламират продуктите си пред многобройната аудитория на сайта.

За сравнение, доста по-ограничени като аудитория сайтове, които към днешна дата например са толкова назад, че alexa.com дори не ги включва в класацията на сайтовете за България – имат рекламодатели.

Какво означава това? – имаме читатели, нямаме рекламодатели.

Защо?

Няколко възможни причини:

  • com е сайт на социалното недоволство – говори за всички социални проблеми у нас, дава думата на различни, дори крайни, но винаги свободни мнения, критикува властта, институциите и всички, които не са изрядни в работата си. Поради това – сайтът се оформя като независим и силно опозиционен на всяко статукво. Това явно плаши рекламодателите и показва, че у нас реалният пазар не работи, щом причините да рекламираш някъде не са икономически, а конюнктурни.
  • Втората причина идва вследствие на сравнението с малки сайтове, без особена аудитория, които въпреки не добрите си показатели – имат рекламодатели. Очевидно факта, че такива сайтове най-често са в „лайфстайл“ жанра, с „позитивен имидж“ и никога не се  фокусират върху проблематични теми и казуси, което ги прави „безопасни“ за рекламодателите.

Общият тъжен извод от всичко това е, че у нас дори и на пазара на медии статуквото и автоцензурата ръководят процесите.
Ако бяхме в нормална държава и пазар – наличието на много читатели щеше да води логично до рекламодатели и кръгът щеше да се затвори.

Само че в българската ни реалност не е така. Намираме се в парадокса – много читатели и почитатели на истината, никакви рекламодатели.
Оттам следва и фактическата невъзможност на един журналистически екип да се самоиздържа с работата си.

Ако приемем, че щом имаме аудитория, тя цени съдържанието, което създаваме, то въпросът е откъде да дойде възнаграждението за работата ни, след като пазарът е счупен? И след като рекламодателите ги е страх да рекламират в платформа на свободната журналистика.

Тогава ви питаме – какво смятате, че трябва да направим?

Ние ще трябва да продължим някак, но вие трябва да знаете, че проблемът е много по-голям от нас.
Потребителите нямат никакво намерение да плащат за независима журналистика. даренията им са в рамките на 300 лева на месец.
Google Adsense може да осигури не повечче от 1000 евро на месец.

Рано или късно дефицитът на рекламодатели за нормална публицистика ще се превърне в дефицит на журналистиката.
Просто искаме да го знаете.

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.