Дарина Такова: Има една единствена звезда в България, то това е тя, Лили Иванова.

Дарина Такова: Има една единствена звезда в България, то това е тя, Лили Иванова.
17-12-2021г.
200
Гост-автор
Направих нещо важно в живота си.
Отидох на концерт на Лили Иванова.
Не бях ходила и знаех, че ще е голям пропуск ако не го направя, докато е жива и пее. А тя докато е жива ще пее. Или както самата тя казва в една от песните си " моята последна дума ще е песен. Сега, знам, че някои хора ме смятат за наивник, който харесва всичко. Не, не е така! Аз съм артист с богата душевност и голям реалист с остри сензори за изкуство. Много неща не харесвам и остро протестирам срещу всичко, което загрозява живота ни и ме прави гневна. Самата аз смятам, че да харесваш всичко е кич.
Искам да кажа, че ако има една единствена звезда в България, то това е тя, Лили Иванова.
Абсолютен природен феномен.
Артист, отдал изцяло живота си на изкуството.
Слушам я снощи и не вярвам на ушите си.
Не говоря за тялото и на момиченце, за космическата енергия и жизненост, за изумителните крака на 20см ток, които в един момента свали и започна да тича и подскача като дете по сцената. Това, което ме изумява е гласът. Гласът! Не е възможно човешко същество на 80+ да пее с толкова свеж и непокътнат глас! Не е естествено! Гласът е свързан с хормоните, които особено при нас жените започват да се променят и да намаляват след 45. Гласът се променя, става по- сух, по- беден на обертонове, по- разклатен, намалява обема и красотата си. Има някои редки случаи, когато певец докрета пеейки до 65- 70, но тогава го приемаме с умиление заради името и кариерата му.
Лили Иванова е посветила живота си на пеенето и този глас е ежедневно експлоатиран в рамките на повече от 60 години. Поколения наред сме се родили, израснали и остаряваме с нея. Тя е национална гордост, богиня.
Икона! Не се пипа!
Не подлежи на хули и критики.
А заигравките с възрастта и са екстремна простотия и липса на възпитание.
От друга страна е всеизвестно идолопоклонничеството на българина, който лази по гръб и по корем, когато у нас идват съсипани отминали величия, имена, някои от тях велики в миналото, дори такива, които многократно анонсират, че се разделят окончателно със сцената, но продължават да идват тук, за да закърпят с някой лев банковите си сметки. За тях няма критика, дава българинът по 100-200 лева за билет на драго сърце...
Нашето, това, което е тук, винаги е било обезценявано. Трябва да дойде отвън. Някой друг да го признае, за да направи чупка в кръста и българинът...
Лош вкус и липса на критерий...
Лили Иванова! Изуми ме! Каква енергия!
Какво посвещение!
Залата пращи от хора до втори балкон.
Всички на крака и в екстаз.
Разбрах защо.
Дълбок поклон!
 
    Автор: Дарина Такова, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.