Данаил Кирилов: Готови сме с проекта за нова конституция. Базираме се на Яне Янев, който откри 280 основания за промяна

Данаил Кирилов: Готови сме с проекта за нова конституция. Базираме се на Яне Янев, който откри 280 основания за промяна
16-08-2020г.
6
Лентата

Според него сега ще се изпълнят и препоръките на Венецианската комисия за това съдиите, избрани от съдии, да имат мнозинство във Висшия съдебен съвет.
"Изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет", казва Данаил Кирилов.
Но не уточнява дали проектът ще бъде пратен до Венецианската комисия за становище.

Кирилов посочи и сроковете, ако проектът бъде внесен на 2 септември.
"Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари", поясни той.

И допълва, че когато премиерът подава оставка, с него си тръгват всички министри. "Ако видите и сегашния текст на конституцията, там изрично е записано, че това не е необходимо. Т.е. правителството остава по време на Велико Народно събрание, но това е негово решение, личен акт и в пълна подкрепа на всички министри", казва Кирилов.

 

Източници: "24 часа", "Сега", glasove.com

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.