Дайте още нови партии… Кои са мюрета?

Дайте още нови партии… Кои са мюрета?
29-04-2022г.
113
Гост-автор

С усложняването на положението в Европа българите вместо да се организират, сякаш полудяват все повече. Трима кандидат министри от партията „Има такъв народ“ основали нова партия на разочарованите от Слави Трифонов.

Бившият служебен министър и бивш вицeпремиер в сегашното правителство ген. Янев основава и той партия на разочарованите от „Продължаваме промяната“. Поне той лично е разочарован, сигурно и другите около него.

Разочарованата от БСП, после и от коалицията, с която влезе за кратко в парламента Мая Манолова също основа партия.

Очакват се още разочаровани да основават нови партии.

В следващия парламент може да имаме коалиция от 6 партии, и разочарованите българи да псуват, че правителството било като орел рак и щука.

Почти всички тези нови партии са безсмислени. Всеки от тях може да намери своето място в съществуващите предостатъчно партии – било БСП, било ИТН, ПП, ДБ, ГЕРБ, „Възраждане“ и др. Освен тях извън парламента са „Ние идваме“, отстрани рият с копито и ВМРО, „Атака“, НФСБ, партията на Марешки и др.

Всеки иска да води бащина дружина и да се пробва да стане премиер. И настървено нападат своите конкуренти, с които утре ще трябва да правят коалиция.

Този неутолим стремеж към политическо творчество през годините доведе до това, че в България имаше например 4 комунистически партии, 4 зелени партии (и още има по две от тях), а и в момента не се знае броят на консервативните и християндемократически.

Впрочем, някои от тези партии са мюрета. Създадени, за да разсейват гласове. Както се вижда на избори, достатъчни са 10-ина хил. гласа преднина, за да се окаже някоя партия в по-важна позиция. И за целта не е трудно да създадеш няколко партии да вземат тези гласове. Не е и толкова скъпо, съществуват само на книга и се активират преди избори, за да вземат място в бюлетината. Някои във властта и около нея са натрупали много пари за такива харчове, могат да създават или финансират партии до второто пришествие.

Апогеят на мюретата беше през 2001 г., когато направиха три подобни на новата НДСВ по наименование и цвят на бюлетината (тогава бяха цветни). И мюретата събраха общо над 5%, без които НДСВ щеше да има абсолютно мнозинство в парламента.

Така че, когато се чуе за нова партия, човек трябва да гледа първо тя кого напада. Ако говори активно против сегашното правителство, но премълчава Борисов, Гешев и ГЕРБ, това нещо подсказва.

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.