Да се отървем от Гешев и Цацаров е заслужена справедливост

Да се отървем от Гешев и Цацаров е заслужена справедливост
17-01-2022г.
81
Гост-автор
Забравихте какво е справедливост, нали? След години управление на режим, за който справедливост бе синоним на грабеж, лъжи и манипулации, е трудно да повярваме на класическите дефиниции. Животът, вероятно с наша помощ и намеса, ни остави да се давим и оцеляваме, приспособявайки се се към средата, каквато ни сервира властта. И започнахме да мечтаем за справедливостта като възмездие, защо не и като отмъщение за преживените несгоди, ограничения, кражби и опростачване.
Днес Сотир Цацаров, бивш главен прокурор и все още шеф на КПКОНПИ подал оставката си в Народното събрание. Подава я, но смята, че това е несправедливо, защото му бил оказван натиск от премиера Петков и вътрешния министър Рашков. Цацаров смята това за несправедливост. Болшинството граждани обаче смятат, че е крайно несправедливо той да продължава да е на този пост. А за справедливо приемат той да бъде разследван и съден за доста съмнителни случаи и скандали, в които бе забъркано името му. ЦУМгейт, погрома срещу КТБ, аферата „Костинброд“, предаването на турски граждани-опозиционери на режима на Ердоган и пр.

Казаното дотук се отнася и за главния прокурор Иан Гешев. Той смята, че е избран законно, че си върши работата и дори, че е постигнал знаменателни успехи. Точно обратното смятат около 90 на сто от анкетираните българи през последните две години. И искат да се въздаде справедливост, като Гешев бъде отстранен от поста, бъде разследван, а немалко му пожелават скорошна среща с бай Ставри…

Справедливостта е един от най-висшите принципи на взаимните отношения между хората. Категория на морално, правно и социално-политическо съзнание. Свързана е с исторически променящи се идеи за неотменни права на човека. Терминът „справедливост“ има две различни значения, които понякога причиняват объркване. На първо място е необходимо да се открои "процесуалното" правосъдие. В този смисъл справедливостта се отнася до резултата или решението, постигнато чрез правилно функциониращ механизъм за администриране на закона. Във втория смисъл, справедливостта отговаря на критерии или набор от ценности, които се считат за по-високи от тези, които са въплътени в закона. При всички случаи обаче става дума за баланс. Правото да има върховенство, но то да е съобразено с обществените очаквания.

Трудна работа. Но висш пилотаж в политиката и управлението.

У нас такъв баланс е меко казано позабравен.

Справедливостта в закона въплъщава идеята за подходящ баланс: справедлив процес, който постига, наред с други неща, правилен баланс между способността на подсъдимия да докаже невинност и способността на обвинението да докаже вина.

Нито Цацаров, нито Гешев имат дори символично придържане към това правило. И двамата администрират закона, според свои и на определени кръгове цели. Което е погазване на идеята за неотменните права на гражданина. Още от времето на Великата харта на свободите, приета в Англия през 1215  година и известна като Магна харта. В нея се гарантират правата на хората, без значение дали принадлежат към аристокрацията или обикновеното гражданство. 800 години по-късно, при управлението на Борисов, прокуратурата, командвана от Цацаров и Гешев загърби тези възприети от света свещени принципи. За да възцарят деспотичен модел, реплика на сталинизма от 30-те години на м.в. И това не е никак пресилено.

За съжаление, както казва Чарлз Буковски, болшинството хора започват да крещят срещу несправедливостта чак тогава, когато са засегнати лично.


Сотир Цацаров и Иван Гешев знаят, че тези, които ги защитават, го правят заради обвързаности и зависимости. Моралните категории обаче тях не ги интересуват.

Ще изминем този път. Те ще се съпротивляват на изнесените факти, ще ги отричат с елементарното: това е политически натиск. Като че ли те са правили нещо друго през годините във властта. Друго не могат и да си представят, защото силата им е родена от възможностите за репресиране и агресия. На тях тази доминация им се е полагала и откъде накъде някой няма да е съгласен с това.

Лорд Актън, британски политик от XIX век век, твърдял, че всяка власт развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Американски психолози по-късно доказват истинността на този извод: Човек, оказал се във властта, престава да слуша другите и губи способността да оценява себе си отвън.

Себичните хора с власт често злоупотребяват с нея.

За всяка власт трябва да има противодействие, контрол и отчетност, за да функционира тя според законите и правилата.

Главният прокурор Гешев ще си тръгне съвсем скоро и няма да има тържествени фанфари. Ще бъде принуден да го направи. Възможно е дори ДПС да го убедят, опитвайки се да намалят политическите щети за самото движение и отбелязването на червена точка в актива си.

Според Тома Аквински справедливостта е основна добродетел, противоположна на алчността. Мисля, че е прав.

   Автор: д-р Димитър Попкутуев

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.