Д-р Стефан Митев: Спирането на ваксинацията е груба грешка

Д-р Стефан Митев: Спирането на ваксинацията е груба грешка
13-03-2021г.
7
Спирането на ваксинацията е груба грешка. Ето аргументите:
Първо, няма доказана връзка между имунизацията и тромбоемболични усложнения. Не само тук, но и в целия свят. Приложени са стотици милиони дози. Досега не съм видял данни за надвишена заболеваемост от белодробен тромбоемболизъм. Ако имате такива, покажете ги.
Второ, хора умират всеки ден от всякакви причини. Само за последните десет дни в клиниката, където работя, починаха двама тежко болни пациенти (без да са ваксинирани), вероятно от тромбоемболизъм . Това е честа причина за смърт и се случва с определена честота, независимо дали ни харесва или не, независимо дали правим профилактика при рискови пациенти или не. Важният въпрос е наблюдава ли се зачествяване на случаите в резултат на масовата ваксинация.
Трето, трябваше да се покаже анализ, който да включва - базова честота на случаите на белодробен тромбоемболизъм у нас (преди започване на ваксинацията), актуална честота (напр. за последния месец), има ли статистически значим ръст в случаите, ако да, има ли други причини, които могат да го обяснят. Трябва да се представи подробна информация за придружаващите заболявания на починалите хора - имат ли предразполагащи фактори към тромбоза, вземани ли са в миналото профилактични мерки. Чак след като разполагаме с подробна информация, може да се вземе решение за спиране на ваксинацията. Но ние пак действаме хаотично. И обикновено грешим.
Четвърто, антиваксърите ликуват. Прибързаните действия на правителството ще разколебаят и без това дезинформираната публика. Нивото на комуникация е плачевно. Не можете да кажете спираме и точка, без обяснения и мотиви. Просто не можете. Съвсем скоро ще видите негативните последици - както откъм нежелание за ваксинация дори и с другите налични ваксини, така и откъм ръст на случаите.
Пето, показахте, че у нас НЕ се практикува медицина, базирана на доказателства, а основана на субективни мнения, интуиция, политическа ситуация и обществени настроения. Върнахте ни 70 години назад, когато началникът удря по масата и всички слушат авторитета му. Медицината отдавна се практикува въз основа на научни доказателства. Но явно не и у нас.
Жалко. Разочарован съм. Мислех, че нивото на знания, умения и комуникация е по-високо. Грешал съм.
Влезте
В реалността
за още по-подробен и специализиран анализ.
 
  Автор: д-р Стефан Митев, фб
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.