Д-р Петър Марков, епидемиолог от Лондон: Новият щам на COVID 19 е смъртоносен и заразен

Д-р Петър Марков, епидемиолог от Лондон: Новият щам на COVID 19 е смъртоносен и заразен
23-01-2021г.
51
Гост-автор

Очакванията на учените са имунитетът от новите ваксини срещу COVID-19 да е с трайност до две години. Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков, който е преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, заяви в ефира на „Тази събота“ по bTV.

 

 

Специалистът обясни, че различията между трите ваксини – на „Модерна“, на „Пфайзер“ и на „Оксфорт“, се надценяват. Той препоръчва на хората моментална имунизация, когато това е възможно.

„Ранната имунизация е по-важна от финото избиране“, смята д-р Марков.
Що се отнася до британската модификация на коронавируса, той обяснява, че според трите различни научни екипа, които са я изследвали, тя е по-заразна и по-смъртоносна. Още няма данни дали ваксините биха ни предпазили от новия щам, но според д-р Марков би трябвало да го правят.
На Острова се правят редовно генетични изследвания на вируса и според д-р Марков новият щам е бил известен още през есента. Епидемиологът е категоричен, че единствено строгите мерки срещу разпространение на COVID-19 могат да ни предпазят засега и казва, че от 10 дена насам случаите на заразени във Великобритания спадат, както и смъртността.

„Затегнатите мерки винаги помагат – вирусът има нужда от контакт между хората, за да се предава. Когато този контакт се намали или прекрати, броят на новозаразените веднага започва да спада“, каза още д-р Петър Марков.

  Източник: Монитор

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.