Д-р Кателиева: Чакат ни две тежки седмици, в които спешната помощ ще се задъхва, дори при трети локдаун

Д-р Кателиева: Чакат ни две тежки седмици, в които спешната помощ ще се задъхва, дори при трети локдаун
17-03-2021г.
4
Гост-автор
Закъсняхме с мерките, те са тотално разхлабени. Освен това ваксинацията е спряна, така че дори и да има трети локдаун, ще има две тежки седмици, в които спешната помощ ще се задъхва, заяви по БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
 
„Здравната каса трябва да преосмисли политиката си и да намери начин чрез клинична пътека да могат да се хоспитализират бързо и пациентите с двустранна бронхопневмония, които са със симптомите на COVID- 19, но са с отрицателен PCR тест, както и отрицателен антигенен тест, защото сега те не могат да се хоспитализират в болница в COVID отделенията, а такива случаи има десетки“, обясни тя.  

Ние не можем с часове да хоспитализираме тези пациенти, същият проблем е и при личните лекари, които също не могат да лекуват тези пациенти, които им ги връщат в къщи, а те не могат да се лекуват при домашни условия, защото се нуждаят от венозни антибиотици, те имат дихателна недостатъчност“ , каза още д-р Кателиева.

Тя изтъкна, че в момента има проблем и с приема в интензивните отделения, които са препълнени.

„Там има и пациенти с други заболявания, но лавинообразно растящият брой болни поставя пред проблем интензивните отделения, а тези отделения не могат да се увеличат лесно“.

Д-р Кателиева съобщи още, че пристигат често и пациенти, ваксинирани с "АстраЗенека", които са с тежки паник атаки:

"Те пристигат с паник атаки, а те не са болни, но се страхуват. В повечето случаи ваксината не е причина за разболяване, за загиване, ваксината в цял свят спасява човешки животи. Така че, хората трябва да се ваксинират, но да са тествани преди това, че са здрави", посочи още спешният медик.

   Източник: frognews

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.