Д-р Дечо Дечев: Случващото се в „Александровска“ и „Лозенец“ не е изключение

Д-р Дечо Дечев: Случващото се в „Александровска“ и „Лозенец“ не е изключение
04-06-2021г.
12

"Сигурен съм, че случващото се в "Александровска" и в "Лозенец" е аналогично и в други болници. Това каза пред БНР д-р Дечо Дечев, бивш шеф на НЗОК.
„Имам данни и за други големи болници, където е използван същия механизъм“, каза д-р Дечев, визирайки отчитането на пациенти пред здравната каса.

Припомняме, че ръководствата и на двете болници бяха сменени заради нарушения, източване на НЗОК и финансови загуби.

По думите на д-р Дечев пациенти, приемани с Ковид-19, са отчитани и по други скъпоструващи пътеки.

„Причината е в глобалния модел на политиката от последните 10 години. Като част от нея бяха видимите усилията да се занижава ефективоността на контролът в системата“, каза той на въпрос какви са причините за порочната практика.  

„През тези десет години делът на здравеопазването в частния сектор се увеличи с пъти и това увеличение доведе до много апетити в него. При ниската ефективност на контролните органи могат да се реализират добри резултати като печалби за определени хора“, поясни той.
По думите му лекарите не може да не знаят за фиктивните хоспитализации, но те си имат работодател, а този работодател има покритие от някой по-нагоре. Уверяват ги, че нищо няма да се случи, каза д-р Дечев.

"Най-ценното е, че екипът на служебния кабинет, макар че е само за три месеца, показва коренно различен поглед върху начина, по който трябва да продължи да се управлява системата. Те показват, че няма да се толерират ръководства на болници, които са допринесли до финансова загуба, няма да се толерират практики, в които изпълнителните директори работят главно за лични ползи“, коментира той.

„В бордовете на болници сега масово влизат хора, които работят в други болници. Това е пълен парадокс“, подчерта д-р Дечев като пример за законови промени, които трябва да се направят в здравния сектор.

    Източник: epicenter

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.