Covid: Реваншът на Владимир Пути

Covid: Реваншът на Владимир Пути
13-03-2021г.
15
Гост-автор

30 ноември 2020 г. Журналистка от руската телевизия РТ, близка до Кремъл, е много ядосана на Франция: “Френските медии разказват какво ли не”. Няколко дни по-рано седмичникът Challenges разкрива съдържанието на телефонен разговор между Еманюел Макрон и Владимир Путин. Под недвусмисленото заглавие “Ваксина: Путин иска помощ от Макрон”, статията твърди, че Кремъл е призовал за помощ Елисейския дворец, за да одобри ваксината “Спутник” и да осигури нейното производство. Руската журналистка вдига рамене: “Русия няма нужда от Франция”.

След това полемиката се пренася в Европейския парламент. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външната политика, се разгорещява срещу Русия и най-вече говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който току-що е нарекъл ваксината на “АстраЗенека” “маймунска ваксина”.

 

Дипломатическо оръжие: От лятото руската ваксина е в центъра на много спорове. Причината - известно снизхождение, дори недоверие към Русия. Но и поведението на Путин, който превърна ваксината в дипломатическо оръжие. На 11 август руският президент обяви, че “Спутник V” ще се използва от есента, докато западните лаборатории все още не бяха разкрили нищо за своите изследвания. Путин се хвали. Неговата ваксина ще бъде “първата”, регистрирана в света, преди тези на Запада и китайците. Самото име “Спутник V” трябва да напомни за съветския подвиг от 1957 г. (първият спътник, изпратен в Космоса). За да бъде още по-ясен, Путин разкрива, че дъщеря му ще се ваксинира.

 

Световната здравна организация пуска прессъобщение, за да напомни, че трябва да се спазват действащите протоколи и разпоредби. И че трябва да се спазват тестовите фази, преди ваксината да бъде пусната на пазара. Имунологът Антъни Фаучи, американският специалист по Covid (който се противопостави на Доналд Тръмп), също изрази съмнения: “Наистина се надявам, че китайците и руснаците тестват ваксините си преди да ги прилагат”. В началото на септември няколко учени разкритикуваха силовия подход на руснаците. Питат се какви ще бъдат първите резултати, публикувани в много сериозното научно списания The Lancet. Така че за западното обществено мнение руската ваксина е серум втора категория.

Поканата на Кремъл. В средата на ноември обаче, предупредени от своите експерти, които знаят стойността на руските си колеги (до рухването на СССР страната беше световен шампион в областта на ваксините), европейските политически лидери, особено във Франция и Гелмания, започват сериозно да следят какво става в Русия. Когато на 13 ноември Еманюел Макрон събира специалисти по ваксинация, той настоява “да не пренебрегват руската писта”. В края на ноември френска научна делегация е изпратена официално в Москва по покана на Кремъл. Тези експерти са първите, които се срещат със създателите на “Спутник V” в Института “Гамалея”. На място те се консултират с първите предварителни резултати от ваксината. И изводът на Мари-Пол Киени, председател на Комитета за анализи, изследвания и експертизи към френското правителство и бивш зам.-директор на СЗО, е много ясен: “Руската ваксина заслужава да бъде разгледана внимателно в международната надпревара”. Ако принципът на “Спутник V” им вдъхва доверие, нейното промишлено развитие изглежда по-несигурно. “Добрите производствени практики за ваксините нямат едно и също значение в Русия и Европейската общност”, посочва Бернар Фанже, експерт в производството на ваксини и член на делегацията.

 

Неочакван обрат настъпи в началото на февруари - ефективността на “Спутник V” е над 91%. Така че тя играе наравно с “големите” западни ваксини. За много учени това не е изненада. “Русия е един от първите научни партньори на Френския национален център за научни изследвания, изтъква неговият зам.-директор за Европа Шантал Кан-Малек. Винаги много се дразня, когато се отнасят надменно към руските изследвания. В много области, както във физиката и математиката, така и в биологията, руските изследователи са превъзходни. Не бях изненадана да науча, че толкова бързо са разработили своя собствена ваксина”.

Преди няколко дни Европейската агенция по лекарствата стартира процеса по одобрение на използването на руската ваксина. В случай на успех, тя вероятно ще бъде произвеждана от германски производител. Две европейски страни (Унгария и Чешката република) вече получиха дози от “Спутник V”. А Жан-Ив Льо Дриан, френският министър на отбраната, вече обяснява, че “ваксините, както и вирусите, нямат националност”. Скептиците са дискретни. А Владимир Путин се наслаждава на своя реванш.

Автор: Ромен Гюбер и Каролин Турб, “Поан”

Източник: Glasove

Превод от френски: Галя Дачкова

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.