COVID-болницата на Борисов затвори, преди да заработи

COVID-болницата на Борисов затвори, преди да заработи
30-11-2020г.
10
Гост-автор

Разпоредената от премиера Бойко Борисов COVID-болница в Пловдив затвори, преди още да е заработила. "В "Свети Мина" само частично ще има легла за лечение на заразени пациенти", обявиха днес на пресконференция зам.-кметът Анести Тимчев и Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в общината. РЗИ отмени трансформацията на заведението в COVID-болница, а леглата от 137 ще бъдат свити на 60. Причината за всичко това е една - липса на ресурси. А без ресурси болницата не можа да отговори на изискванията. 

„Беше взето адекватно решение предвид възможностите на болницата, като имахме предвид нейните кадрови и технически възможности. Опитахме се да обезпечим максимално лечебното заведение, като направихме много усилия и постигнахме много. Промяната на статута ѝ е при нечовешки условия.  Обърнахме се за помощ към военните, които се отзоваха. Обезпечихме болницата с лични предпазни средства. В момента се работи по изграждането на кислородна инсталация. Въпреки това болницата не отговаря на редица изисквания“, заяви Калинов, цитиран от сайта "Пловдив прес".

За пропадналата идея призна и областният управител Дани Каназирева. Именно тя настояваше "Свети Мина" да се специализира, макар болницата да е общинска, а част от общинарите да не бяха горещи привърженици на намерението. "Щом болницата не става, няма да е", каза Каназирева днес.

 

По-друг начин изглеждаха нещата преди 2 седмици, когато Бойко Борисов спретна свиждане - оперативка с болния кмет Здравко Димитров. Тогава премиерът и кметът съобщиха на пловдивчани, че ще имат специализирана болница "още днес".

В крайна сметка, като се игнорират гръмките обещания и намерения, развръзката не е изненадваща. Винаги се е знаело, че за преобразуването на "Свети Мина" са нужни доста пари и лекари, които ги няма. Пък и в началото на тази седмица здравният министър Костадин Ангелов се отказа от идеята във всяка област да има по една специализирана и една "чиста" болница. "По-скоро ще се върви към отделянето на COVID-зони и където е възможно да разделим потоците на пациентите", коригира се той.

Източник: Сега

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.