COVID-19 – началото. Какво казва Китай за старта на пандемията

COVID-19 – началото. Какво казва Китай за старта на пандемията
02-01-2021г.
13
Гост-автор
Външният министър Ван И припомня, че Китай е първата страна, която съобщава за случаи на коронавирус.

се по-голям брой проучвания показват, че пандемията на коронавируса е причинена от отделни огнища на различни места по света, заяви външният министър на Китай Ван И в интервю за агенция Синхуа и Централната китайска телевизия, предаде Агенция „Фокус”.

„Когато Китай беше поразен от неизвестен коронавирус, той незабавно предприе действия за провеждане на епидемиологично разследване, идентифициране на патогена и публикуване на ключова информация, включително секвениране на генома на вируса”, каза дипломатът. Той също така припомни, че

Китай е първата страна, която съобщава за случаи на коронавирус.

„Бяхме в челните редици на борбата срещу дезинформацията, опитите за политизиране и заклеймяване. Бяхме решени да гарантираме, че обективният разказ и колективната памет на борбата срещу пандемията не са изкривени от лъжи”, каза той.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха СЗО за огнище на неизвестна пневмония в Ухан, провинция Хубей. Причинителят на болестта е нов коронавирус, който е наречен SARS CoV2. Още на 11 март СЗО обяви огнището на коронавирусна инфекция за пандемия.

Общо, според организацията,

в света има почти 82 милиона заразени хора.

Според университета „Джонс Хопкинс” в света вече има 84 милиона случая на заболяването. Най-много инфекции има в САЩ, Индия и Бразилия. Русия се нарежда на четвърто място, следвана от Франция, Великобритания, Италия, Испания, Германия и Колумбия.

Източник: vesti.bg

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.