Чорбанов: Бумове на заразени се случват в държавите с много тежък локдаун

Чорбанов: Бумове на заразени се случват в държавите с много тежък локдаун
23-01-2021г.
36
Гост-автор
Мутации настъпват постоянно, няма нищо в природата, което да не се променя, дори и нас самите. При вирусите обаче има две възможности: едната е мутацията да доведе до много бързо затихване на заболяването, като го прави по-неадаптивен, а другият е когато вирусът започне да се адаптира в средата, в която се развива. Трябва да се каже, че вирусът прониква чрез два проетина в клетката.
 
Нещо повече – тези рецептори в различните етноси и нации имат различни изяви, защото самият ген има различни форми.

Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Институра по Микробиология към БАН проф. Андрей Чорбанов в ефира на TV1.

„Вирусът се адаптира, точно тази форма на вируса присъства от доста време, но не се беше разпространила толкова бързо. Мутацията стресна британските власти, защото много рязко скочи броят на заразените, но трябва да се има нещо друго предвид. За разлика от у нас, британските власти бяха наложили доста тежки ограничения като пълно затваряне и много сериозен контрол на движението на хората.

След това последва много рязък скок, това е нормално, защото изведнъж вирусът се разпространява в огромна популация хора, които не са контактували с него. Не е такова разпределението, както върви у нас – дисперсионно. Върви по хоризонталата от семеен тип, събират се по празниците, но нашата недисциплинираност води до това, че вирусът се разпространява по естествен път. Тези бумове и взривове се случват в държавите с много тежък локдаун“, каза още той.

  Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.