Честито на госпожа Жотева и сбогом на свободното слово

Честито на госпожа Жотева и сбогом на свободното слово
10-05-2021г.
27
Гост-автор
За втори пореден път Съветът за електронни медии избра за свой председател Бетина Жотева. С 4 гласа “за” и 1 “въздържал се” тя бе посочена за шеф на Съвета за втори мандат. Защо това е важно? Защото същата Бетина Жотева постави под съмнение печалното ни тогава 111-то място по свобода на словото и едва ли не заяви, че проблем с това у нас няма. Звучи ли ви познато? От тогава, та до днес България удари ново дъно, а по всичко личи, че ще си кретаме все така…
 

Бетина Жотева бе права за едно в онова свое тъжно интервю пред Георги Любенов през октомври миналата година - че ще паднем още в класацията за свобода на словото.

 

Като причина обаче тя не посочи проблемите с липсата на прозрачност в медийната собственост. Не посочи политическия натиск върху медии, репресиите върху рекламодатели и прочее печално известни нам проблеми. Посочи протестите. И гласуваната и приета резолюция в Европейския парламент, в която тези констатации присъстват. А то било “политически документ” - написан от партийни функционери, преследващи политически дивиденти. 

 

Какво се случи след резолюцията, госпожо Жотева? Излезе доклад на Държавния департамент на САЩ. Излезе класацията на Фрийдъм хаус. Излезе новият доклад на “Репортери без граници”. Проблемите са същите. Решенията трябва да са от вас. Но липсват.

 

И докато кандидат-министър, депутат от ГЕРБ издава реномирано уж списание и се ползва с европейския му престиж, за да дава трибуна на премиера в оставка, който бяга от журналисти, нещата ще са такива.

Честито председателско място. Промени не чакаме

   Автор: Джесика Вълчева

   Източник: frognews

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.