Чернокожа актриса ще играе Ан Болейн, съпруга на Хенри VІІІ

Чернокожа актриса ще играе Ан Болейн, съпруга на Хенри VІІІ
02-11-2020г.
11
Гост-автор
Чернокожата актриса от британски произход, която е в най-тъмните нюанси на своята раса, Джоди Търнър-Смит, ще влезе в ролята на Ан Болейн – първата от обезглавените съпруги на английския крал Хенри VІІІ, през 1536 година. Ан е втората съпруга на Хенри, който заради любовта си към нея, се самоотлъчва от католическата църква, обръща гръб на папата, изпраща законната си съпруга Катерина Аргонска в манастир и през 1533 година се жени повторно. Ана обаче го дарява с първородна дъщеря Елизабет, а второто дете умира почти веднага след раждането, защото е с уродство. Три месеца по-късно Ан е обвинена в кръвосмешение, магьосничество, изневяра и е обезглавена. Минисериалът, който ще бъде излъчен по британския Канал 5, е продуциран от Фейбъл пикчърс, а сценарият е написан от бялата актриса и сценарист Ив Хедеруик Търнър, известна с ролята си от „Алиса в огледалния свят“.

От Канал 5 не уточняват дали тази полит-коректна промяна на расите от историята ще продължи с римейк на Снежанка, отново със същата героиня в главната роля.


Мини сериалът ще бъде представен като психологически трилър и това е разумно – шокът на Хенри VІІІ при вида на булката, заради която обръща гръб на римокатолическата църква и папата, ще го доведе до пълен психически крах. Няма исторически документи, които да сочат, че в Англия през ХVІ век са виждали чернокожи.

Сценарият на Ив Търнър разказва за живота на Болейн в последните месеци от живота й, както и за борбата й да осигури кралско място за вече изпратената в заточение двегодишна Елизабет.

Това е исторически невярно, защото Ан Болейн е изоставена напълно от роднините си, които са я изкачили до кралската роля, а също така не е притежавала нито един механизъм за въздействие нито върху краля (така можеше и тя да остане в манастир, заточена като първата му жена), нито върху съветниците му. Принцеса Елизабет, която в продължение на години е обявена за незаконна, остава в изгнание до момента в който не умира първородната дъщеря на Хенри VІІІ и кралица на Англия, известна като Кървавата Мери. Поради липса на други наследници на Хенри, на 25-годишна възраст, Елизабет заема овакантения престол и остава в историята като Кралицата Девственица, а с нейното бездетие приключва и династията на Тюдорите.

 

Ан Болейн

34-годишната Търнър-Смит веднага била завладяна от ролята на бившата кралица Ан, споделя самата тя на пресконференция и допълва, че „легендата за тази изключителна кралица и непримирима майка ще бъде видяна като дълбока човешка история, която е актуална и днес.“

Под статията, която съобщава новината в Економик таймс е публикуван един коментар, който заклеймява изданието за писането на думата „чернокожа“ актриса – това било видно от снимката и самото споменаване на расата, вече сочи етническа нетърпимост.

На този етап от продукцията не уточняват какви ще етническите характеристики на Хенри VІІІ – един от най-рижите крале на Англия.

 

 
Източник: Гласове
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.