Черният сусам активно бори Covid-19

Черният сусам активно бори Covid-19
04-08-2021г.
32
Гост-автор

Растящият в Северна Африка и в Западна Азия черен кимион (Nigella sativa), познат още като черен сусам или калонджи, може да се използва за лечение на Covid-19, пише списание „Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology”.

 

Растението съдържа тимохинон, който има способността да се свързва със S-протеина на коронавируса и така да предотврати развитието на белодробна инфекция.

Веществото може също така да блокира цитокиновата буря, която се проявява при тежко болни пациенти, хоспитализирани с Covid-19. Това твърди проф. Каниз Фатима Шад от Австралийския католически университет.

Цветът на Nigella sativa
Цветът на Nigella sativa

Специалистите са открили и други полезни свойства на тимохинона. Той помага при лечение на хипертония, повишен холестерин и захарен диабет. Освен това Nigella sativa е доказал своята ефективност при унищожаването на бактерията на златистия стафилокок.

Като противовъзпалително средство това растение помага също на пациенти с алергичен ринит и синузит, екземи и остеоартрит.

Австралийските учени са открили също, че някои народи от векове използват семената на черния кимион като традиционно лечебно средство срещу различни заболявания, включително възпаления и инфекции.

  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.