БСП има алтернативен Национален план за възстановяване и устойчивост

БСП има алтернативен Национален план за възстановяване и устойчивост
09-12-2020г.
7
Гост-автор
БСП ще представи в близките седмици своите конкретни предложения за Националния план за възстановяване и устойчивост пред медиите.
Планът на правителството ограничава възможностите за развитие на България.
Днес с членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП, ръководството на Парламентарната група, депутати, представители на Младежкото обединение и евродепутати обсъдихме Националния план за възстановяване и устойчивост на България, изготвен от правителството.
 
От този план зависи развитието на страната ни в следващите 10 и повече години. Той ще се изпълнява от следващото правителство и е много важно какво има в него.
Акцентирах, че този план трябва да очертае структурните проблеми пред страната, да подреди приоритетите и да предложи конкретни стъпки за тяхното решаване.
В документа, изготвен от правителството, няма нищо такова. Той е сбор от отделни проектни идеи, без връзка помежду им. Няма стратегически поглед. Няма връзка с националната бюджетна политика.
 
Обърнах внимание на факта, че в плана липсват реални показатели за растеж на БВП, инвестиции, работни места, доходи, производителност, технологично обновление, социално включване.
 
Не можем да позволим отиващото си правителство на Борисов да представи този слаб план в Европейската комисия. Това ще лиши България от възможности за икономически растеж, увеличаване на доходите, реформи в здравеопазване и образование.
БСП е изготвила алтернативен план, който стъпва на дигитализация, зелена икономика, борба с неравенствата и с корупцията.
 
Той стъпва на стратегическия документ "Визия за България" и предвижда промени в модела на здравеопазване и образование, промени в областта на екологията, изграждане на интелигентни градове, зелена икономика, борба с демографската криза и корупцията. Припомних и част от алтернативния план на БСП, който обхваща:
 
1. Електронна здравна карта и здравно досие, съдържащи данни за размера на здравните вноски на всеки, колко пъти и къде е лекуван, от кого и колко е струвало.
 
2. Единна електронна образователна система с информация за всеки ученик и студент в кое училище учи, колко, колко отсъствия има, кой му преподава, колко често то оценява.
 
3. Единен електронен данъчен регистър, обединяващ информация за имуществото, доходите, които има едно лице и помощите, които получава.
 
4. Национална електронна система по заетостта, свързваща всички бюра по труда на територията на страна с данни за безработицата по области, търсещите работа и търсещите социални помощи.
 
5. Единна информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия за достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги.
 
6. Национален електронен поземлен регистър, с който се решава въпроса с т. нар. “бели” и “червени” петна в земеделието, кой взема субсидии, за какво ги получава, количество произведена продукция.
 
В заключение участниците в срещата взехме решение да представим в близките седмици пред медиите предложенията на БСП за включване в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.
 
Автор: Корнелия Нинова
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.