Брюксел е заинтересован от поскъпването на газа

Брюксел е заинтересован от поскъпването на газа
23-10-2021г.
25
Гост-автор
Има основателни причини да се смята, че самите институции на ЕС са дълбоко заинтересовани от поддържането на високи цени на въглеродните горива в ЕС, пише Денис Дубровин, ръководител на бюрото на ТАСС в Брюксел. "Точно това каза унгарският премиер Виктор Орбан на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 21 октомври - че причината за енергийната криза в Европейския съюз са утопичните фантазии на Европейската комисия в областта на зелената енергия, които убиват средната класа, която е основата на европейската демокрация.  "„В ЕС няма разцепление между Изтока и Запада, има разцепление между тези, които имат здрав разум и тези, които вече го нямат -, убеден е той. Това, което предлагат Тимерманс и останалите, убива средната класа на Европа, която е основата на европейската демокрация. Въвеждането на нови европейски норми, които карат цените да вървят нагоре, унищожава средната класа в цяла Европа, не само на Изток, но и на Запад в общността. Техните утопични фантазии ни убиват, в това е проблемът с цените на енергията".
Брюксел е заинтересован от поскъпването на газа

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен Снимка: Ройтерс, архив

 

За почти два месеца енергийна криза в Европа Европейската комисия (ЕК) и страните от ЕС не направиха практически нищо за реалното подобрение на ситуацията. Цените на газа в Европа са се увеличили почти четири пъти в сравнение с миналата година, сметките за ток на европейските потребители заплашват да повторят тази динамика, сега цените на газа на спот пазарите на ЕС се колебаят в диапазона от 1000-1100 долара за 1000 куб. м, в пика през началото на октомври цената достигна 2000 долара.

На 21-22 октомври в Брюксел се проведе среща на върха на ЕС, на която енергийната криза беше една от основните теми. Лидерите отново не взеха нито едно конкретно решение, което би могло да осигури забележимо подобрение на ситуацията в обозримо бъдеще. В Брюксел вече се шегуват мрачно, че напускането на германския канцлер Ангела Меркел, която участва за последен път в срещата на върха на ЕС, на европейската политическа сцена, окончателно е лишило общността от политическа воля и инициатива.

Нещата обаче не са толкова прости. Има основателни причини да се смята, че самите институции на ЕС са дълбоко заинтересовани от поддържането на високи цени на въглеродните горива в ЕС.

Причини за кризата

За възникването на европейската газова криза способстваха множество обективни фактори (световният ръст на цените на енергията, многоседмичното затишие през септември и август, което "намали" производството на вятърните турбини три до четири пъти, рязкото покачване на цените на пазара на квоти за въглеродни емисии - СТЕ, спекулативни игри и редица други). Но кризата има една основна причина. Това е умишленият отказ на Брюксел от дългосрочни договори за доставки на газ на стабилни цени и преходът към неговата свободна либерализирана търговия на спот платформи.


В продължение на десет години Европейската комисия упорито изграждаше европейски свободен пазар на газ, изхождайки от ултралибералните възгледи, популярни в институциите в Брюксел, според които пазарът винаги оптимизира ценовата ситуация. Втората причина за Брюксел беше желанието да се разбие на всяка цена бизнес моделът на „Газпром“ в Европа, за който се смяташе, че има „прекомерно“ влияние в Европейския съюз и неговите отделни държави-членки поради системата на дългосрочните договори.

Пазарни ограничения

Брюксел пренебрегна всички обяснения на Русия, че принципът на естествените монополи е подходящ и работи добре в газовия сектор. Само свободна търговия с малки обеми газ, доставян по тръбопровода, които са независими от доставчиците на газ (изискване на третия енергиен пакет на ЕС) и в идеалния случай се транспортират с танкери под формата на втечнен природен газ.

Вашингтон и неговите европейски съюзници са особено активни в лобирането за доставки на втечнен природен газ, което предполага, че значителни обеми от него за европейския пазар ще дойдат от шистови кладенци в Съединените щати. Между другото, фактът, че по време на производството и транспортирането на американски втечнен природен газ емисиите са три до четири пъти по-високи от тези на руския тръбопровод, а цената му е поне с една трета по-висока от руския газ, не притесни никого в Брюксел.

Както никой не се смути от присъщите недостатъци на свободния пазар на газ. Например двойната му зависимост от времето. Цената на газа се покачва бързо през студените зими, когато е необходимо отопление или през горещото лято, когато климатиците се включват масово и хладилниците работят на пълен капацитет. В същото време при тихо и облачно време цената на газа отново се покачва, защото той е гориво за топлоелектрически централи, които при необходимост заместват липсата на вятърна и слънчева енергия.

Икономическата теория гласи, че когато търсенето започне да нараства и тласка цената нагоре, производителите увеличават продажбите и цената се стабилизира. Но пазарът на газ не е толкова прост. Например при условия на замръзване, газът е необходим на всички и навсякъде. Няма излишък. Няма къде да се увеличават доставките. Следователно цената може да скочи много рязко, а за нея е изключително трудно да намери горна граница.

Същото важи и в ситуация с излишък на газ на пазара - спадът на цените може да бъде много значителен. Тоест спот пазарът, създаден с дългосрочните усилия на Европейската комисия, се оказа изключително нестабилен или непостоянен, което създава широки възможности за борсови спекулации. Което от своя страна разтърси още повече колебанието на цените.

Така основната причина за настоящата газова криза е самата структура на свободния пазар на газ, създадена от Европейската комисия. Която според уверенията на европейските служители е трябвало да намали цената за европейския потребител.

Прости рецепти

Изглежда, че е напълно възможно да се коригира ситуацията. Достатъчно е да припомним, че ЕС граничи с един от най-големите доставчици на газ в света, който също е свързан с европейския пазар чрез мрежа от газопроводи, включително ултрамодерния "Северен поток 2". Всичко, което е необходимо за стабилизиране на положението в Европа, е да се обърне към Русия с предложение, поне временно, за подновяване на системата от дългосрочни договори и за стартиране на „Северен поток 2“ възможно най-скоро. Самата новина за пускането на газопровода може да тласне цената надолу още преди да пристигне физическият обем газ.
 

От друга страна, Брюксел трябваше да се обърне към основния съюзник на Европа, Съединените щати, които през последните пет години енергично обещаваха да наводнят Европа с по-скъп от руския, но съюзнически втечнен природен газ. Вярно е, че с настъпването на кризата целият американски втечнен природен газ по някаква причина отиде в Азия, където цената за него е средно със 100 долара за хиляда кубически метра по-висока. Според експертни оценки, само поради обръщането на потока втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток, Европейският съюз вече е загубил 9 млрд. кубически метра газ тази година.

Сега е моментът да се напомни на Съединените щати за дълга им към главния им съюзник Европа, да проведат спешни преговори и да ги убедят да намерят начин да доставят газ на своите стратегически партньори.

Кои от тези мерки предприе срещата на върха на ЕС? Или поне обмисля? Нито един.

Спасяването на давещи се

Европейската комисия предложи на срещата на върха набор от мерки "за отговор на кризата", които лидерите на ЕС  одобриха. Нито една от предложените мерки не е насочена директно към увеличаване на доставките на газ за Европа.

В краткосрочен план Европейската комисия препоръча на правителствата на страните от ЕС да окажат помощ на най-уязвимите слоеве от населението и предприятията под формата на краткосрочни целеви мерки за подкрепа. Дайте държавни субсидии или намалете данъците и тарифите за електроенергия. В същото време не се говори за широка подкрепа на населението – само около 10% от семействата, най-бедните слоеве от населението, ще могат да получат малки помощи.

ЕК дори предложи да се изплатят обезщетения не от бюджета на ЕС, а от националните бюджети на страните-членки на общността. За сметка на парите на местните данъкоплатци. Така Европейската комисия всъщност заяви, че всички разходи ще бъдат поети от европейските потребители, пряко или косвено.


В средносрочен и дългосрочен план срещата на върха одобри препоръката на Европейската комисия за разработване на мерки за повишаване на стабилността на енергийната система на ЕС и гарантиране на сигурността на енергийните доставки.

Основното "лекарство" за енергийната криза Европейската комисия вижда в ускорения преход към зелена енергия. Според нея сега зелената енергия е по-евтина от въглеводородите, тази енергия се произвежда директно в ЕС, не е необходимо да се внася, тя е зелена, защото не създава емисии на парникови газове, което означава, че отговаря на поставената задача от ЕК за изграждане на икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г.


Освен това Европейската комисия обеща да провери стриктно газовите пазари за спекулации и да докладва резултатите на срещата на върха на ЕС през декември.

Момент. Досега пазарът се смяташе за свободен, но на свободния пазар спекулациите са по-голямата част от транзакциите, нали така? Какво да кажа, благодаря ви, че не написахте директно в окончателното изявление на срещата на върха, че ще търсят спекулации от страна на "Газпром".

В крайна сметка днес всички в ЕС вече знаят, че руската компания е виновна за газовата криза. Европейските медии изоблистват от публикации, че "Газпром" манипулира цените в Европа и дори е намалил доставките през 2021 г. Това са фалшиви новини. "Газпром" увеличи доставките на газ за ЕС с повече от 10% в сравнение с 2020 г. Но това изобщо не интересува никого. Чиновниците на Европейската комисия през зъби признават, че „Газпром“ „напълно спазва договорите за доставки на газ, но не доставя допълнителни обеми“. Въпреки че това също не е вярно, възниква разумен въпрос: защо всъщност „Газпром“ трябва да доставя на европейския пазар нещо над договорените обеми?

Европейските медии доста често споменават глобалното покачване на цените на газа като един от факторите за поскъпването, по-рядко поскъпването на квотите за въглеродни емисии. Медиите не пишат за ролята на САЩ и европейската зелена енергия в газовата криза, както и за присъщите дефекти на самия европейски газов пазар. Сякаш тези теми не съществуват.

Кой печели?

Европейската комисия и зеленото лоби на Европейския съюз като цяло са в плюс. Повишаването на цените на газа предоставя на Европейската комисия финансовата обосновка и психологическите козове, които да подкрепят нейната много скъпа стратегия за пълен преход на икономиката на ЕС към възобновяеми и чисти енергийни източници. Още миналата година електроенергията, произведена от вятърни турбини и слънчеви панели, като се вземе предвид цената на тези системи, тяхната поддръжка и разкъсано генериране, беше около един и половина пъти по-скъпа от електроенергията от газови ТЕЦ. А днес е двойно по-евтина само поради покачването на цените на газа на спот пазара.

Тоест, ако миналата година за инсталирането на вятърни турбини и слънчеви панели беше необходимо да се дават финансови субсидии от бюджета на ЕС и да се призовава екологичната съвест на европейците, сега този бизнес става икономически доходоносен, най-евтиният.

Освен това, можем да посочим графиката на цените на газа, заявявайки мъдро: "Предупредихме ви. Но за всичко са виновни въглеводородите, нека се отървем от тях възможно най-скоро". И точно това казват официалните лица на Европейската комисия днес. Още повече, че точно това пише в заключителния документ от срещата на върха на ЕС!

Сега за енергийната криза трябва да се обвиняват въглеводородите, както и Русия и "Газпром", които се "римуват" с тях толкова добре, и под прикритието на борба с кризата да се поддържат високи цените на газа в Европа, но не прекомерно ниво. Жизненият стандарт ще пада - но това е проблем за националните правителства, а не за Брюксел. Затова пък гражданите на ЕС и правителствата на страните от ЕС сами ще плащат за зеления преход, опитвайки се да икономисват.

Тази логика обяснява и ситуацията, когато европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон „случайно“ обяви през септември, в разгара на газовата криза, че ще са необходими няколко месеца за сертифицирането на „Северен поток 2“. До осем месеца, както се оказа по-късно. След това цената на газа скочи за няколко часа от 1200 на 1600 долара. Тя избра изненадващо злополучно време. Или, напротив, изчисли всичко правилно?

Здрав разум

Точно това каза унгарският премиер Виктор Орбан на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 21 октомври - че причината за енергийната криза в Европейския съюз са утопичните фантазии на Европейската комисия в областта на зелената енергия, които убиват средната класа, която е основата на европейската демокрация. 

„В ЕС няма разцепление между Изтока и Запада, има разцепление между тези, които имат здрав разум и тези, които вече го нямат -, убеден е той. Това, което предлагат Тимерманс и останалите, убива средната класа на Европа, която е основата на европейската демокрация. Въвеждането на нови европейски норми, които карат цените да вървят нагоре, унищожава средната класа в цяла Европа, не само на Изток, но и на Запад в общността. Техните утопични фантазии ни убиват, в това е проблемът с цените на енергията".

Особената позиция на Орбан не беше отразена по никакъв начин в окончателното изявление на срещата на върха на ЕС. В самата Унгария обаче Орбан действа доста последователно и дори изпреварва ситуацията.

На 27 август унгарското правителство и руският концерн "Газпром" подписаха дългосрочен договор за доставка на руски газ от 1 октомври 2021 г. до края на 2036 г. Споразумението беше подписано в Будапеща от министъра на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто и председателя на борда на "Газпром" Алексей Милер. Газът ще се доставя по „Турски поток“ и газопроводи в Югоизточна Европа.

И това, между другото, не се хареса особено на Европейската комисия.

Заглавието е на "Гласове"

Превод: Гласове

Автор: Денис Дубровин, ТАСС

Източник: ГЛАСОВЕ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.