Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Британският вариант на коронавируса е проблем,
11-02-2021г.
22
Гост-автор

Вариантът на коронавируса, открит за първи път в британския регион Кент, е обезпокоителен, тъй като може да подкопае защитата, предоставена от ваксините срещу COVID-19, каза ръководителят на британската програма за генетично наблюдение, съобщава "Ройтерс".

Тя също така каза, че вариантът е доминиращ в страната и е вероятно "да помете света".

Шарън Пийкок, директор на консорциума COVID-19 Genomics UK, заяви, че ваксините до момента са ефективни срещу вариантите в Обединеното кралство, но мутациите могат потенциално да подкопаят ваксинацията.

"Притеснителното е, че вариантът 1.1.7., който имаме в циркулация от няколко седмици и месеци, започва отново да мутира, мутации, които биха могли да повлияят на начина, по който се справяме с вируса по отношение на имунитета и ефективността на ваксините", каза Пийкок пред БиБиСи.

"1.1.7., който се предава по-лесно обхвана страната, сега мутира с тази нова мутация, която може да застраши ваксинацията." Тази нова мутация, открита за първи път в Бристол в Югозападна Англия, е определена като "притеснителен вариант" от консултативната група за нови и възникващи респираторни вируси.

Досега има 21 случая на този вариант, който има мутация E484K, същата промяна, която е наблюдавана в южноафриканския и бразилския варианти.

"Човек трябва да бъде реалист, че тази конкретна мутация се е появила при нас сега, поне пет пъти - пет отделни пъти. И така, това ще продължи да се появява", обясни Пийкок. 

Има три основни известни варианта, които тревожат учените: Южноафриканският вариант, известен като 20I/501Y.V2 или B.1.351; така нареченият вариант британски вариант, известен като 20I/501Y.V1 или B.1.1.7; и бразилският вариант, известен като P.1.

Британският вариант, който е по-заразен, но не непременно по-смъртоносен от други, вероятно ще "помете света", добави тя. "Когато вирусът мутира и не причинява вирулентност - тогава можем да спрем да се тревожим за него. Но мисля, че в бъдеще... това може да продължи поне 10 години."

Двете ваксини COVID-19, разработени от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, предпазват от основния британски вариант.

   Източник: news.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.