Британски изследователи: Има около 4000 варианта на коронавируса

Британски изследователи: Има около 4000 варианта на коронавируса
04-02-2021г.
4
Гост-автор

Около 4000 варианта на новия коронавирус са открити по целия свят, което налага спешни подобрения във ваксините, които могат да включват комбинация от дози, произведени от Pfizer и AstraZeneca, съобщиха британските власти в четвъртък. "Всички производители, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca и други, се стремят да подобрят своите ваксини, за да са сигурни, че сме готови за всеки вариант", каза британският министър, натоварен с кампанията по ваксинирането, Надим Захави, съобщава "Ройтерс".

Според него в момента има около 4000 варианта на коронавирус. Сред тях са откритите във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, но много малка част може да мутира дълбоко, според British Medical Journal.

Надим Захави смята, че сегашните ваксини е много малко вероятно да бъдат ефективни срещу новите варианти, но Великобритания иска да бъде готова да се справи.

Великобритания започва клинични проучвания за оценка на имунния отговор с комбинация от ваксини на Pfizer и AstraZeneca в две инжекции. Ваксинирането с две различни дози също може да осигури по-голяма гъвкавост в кампанията за ваксиниране.

Първите данни за имунните отговори се очакват през юни. Първата доза ще бъде с ваксината на Pfizer, последвана от втора инжекция с ваксината на AstraZeneca в интервал от четири до 12 седмици и обратно.

  Източник: Гласове

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.