Брекзит е "позорен провал" за музикалната индустрия

Брекзит е
21-01-2021г.
8
Гост-автор

Роджър Уотърс, Елтън Джон, Ед Шийрън, Лиъм Галахър, Брайън Мей, Стинг, Робърт Плант... Това не е звезден списък за фестивал или връчване на музикални награди, а малка част от подписите под отворено писмо във в. "Таймс". То призовава кабинета на Борис Джонсън да "изпълни спешно това, което обещаваше, и да договори безвизово пътуване в Европа за британските артисти и оборудването им" и подчертава, че в условията на пандемията от коронавирус музикантите са изправени пред още по-големи проблеми, свързани с необходимостта от издаване на визи не само за самите тях, но и за целите им екипи. 

110 именити изпълнители и композитори от различни поколения и жанрове се обединиха в протест срещу "позорния провал" на британското правителство в договарянето на свободно пътуване в Европейския съюз след Брекзит. 

Според Sky News музикантите ще трябва да получат отделни разрешителни за професионална дейност в голяма част от 27-те държави членки, а и ще трябва да платят скъпо струващи карнети, за да може оборудването им да влезе на територията на ЕС. В писмото се посочва, че този режим е невъзможен за много от представителите на индустрията, която "вече е поставена на изкуствено дишане" заради пандемията от Covid-19. 

Списъкът на протестиращите включва още Боб Гелдоф, Питър Гейбриъл, Роджър Тейлър от "Куийн", Ник Мейсън от "Пинк Флойд", Алекс Капранос ("Франц Фердинанд"), Брайън Ино, Дейв Стюарт ("Юритмикс"), Джос Стоун, Мик Хъкнал ("Симпли ред"), музикантите от "Айрън мейдън", "Рейдиохед" и др. Сред подписалите е и вокалистът на The Who Роджър Долтри, който иначе e поддръжник на Брекзит.

Всички те настояват да се договорят равни условия за творците от двете страни на Ламанша, така че британската публика също да не губи възможността да посреща европейски музиканти на своя сцена. 

"Организирането на турне е сложен бизнес, който е съпътстван с голяма административна работа. Често сме на път в продължение на дни, пресичаме по няколко граници, свирим в много държави за кратък период от време. Ние имаме нужда от възможността да пътуваме свободно, за да можем да си вършим работата. Правителството ощетява индустрията по много, много неприятен начин", казва класическата изпълнителка Тасмин Литъл пред Sky. 

Миналата седмица министърът на културата на Великобритания Оливър Даудън обвини ЕС в нежелание да направи компромис за безвизовото пътуване на артистите. От Брюксел отрекоха това твърдение. Преговорният екип на комисията е предложил на Лондон опция за 90-дневно свободно пътуване за музикантите, но британските им колеги са поискали съкращаването на този период до 30 дни. В крайна сметка предложенията не са приети. 

"Великобритания реши, че вече няма да допуска свободното движение на европейските граждани на своя територия. Тя отказа да включи отделна глава по темата "мобилност" в търговското споразумение. Тези решения неизбежно водят до това, че пътуванията между ЕС и Великобритания - включително по професионални причини - вече няма да бъдат толкова лесни", казва говорител на ЕК пред музикалния сайт NME.

  Източник: "Сега"

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.