Борисов се изхвърли с реч за икономически подем, Евростат бързо го приземи

Борисов се изхвърли с реч за икономически подем, Евростат бързо го приземи
13-11-2020г.
11
Гост-автор

Премиерът Бойко Борисов силно се изхвърли с бодряшка реч за икономиката на България в петък сутринта, часове преди Евростат да публикува сравнително слаби данни за БВП на страната през лятото, когато бизнесът се очакваше да се съживи след пролетната блокада заради Covid-19.

Икономиките на ЕС отбелязват близо тройно по-висок икономически растеж в сравнение с българската</strong> през летните месеци (от юли до септември), става ясно от експресните данни за БВП през третото тримесечие на 2020 г., които към момента са достъпни за 20 държави от общността.

Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараснали с 11.6% спрямо април - юни 2020 г., докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%, обяви Евростат. Това означава, че българската икономика бележи слабо възстановяване през лятото, въпреки че през пролетта икономическият спад беше сравним със средноевропейския (10.1% свиване у нас при 11.4% в ЕС).

Докато България расте с 4.3%, Чехия отчита растеж на тримесечна база от 6.2%, Полша - 7.7%, Словакия  - 11.7%, Унгария - 11.3%, Германия - 8.2%, а най-пострадалите от кризата южни държави, които отбелязаха рязко свиване през пролетта, сега отскачат с високи стойности: Италия - 16.1% растеж, Испания - 16.7%, Франция - 18.2%.

Тези сравнително слаби данни за България се сблъскват с бодряшката реч на премиера във Фейсбук от петък. В свой пост той се хвали, че докато "Европа и светът са в криза, българското производство расте". Премиерът визира друго съобщение на Евростат - от четвъртък, според което ръстът на промишленото производство в България през септември (2.3%) е един от най-високите в ЕС. Това е вярно, но от справката се вижда още, че "успехът" от септември е по-скоро еднократно явление, защото през май, юни и юли българското промишлено производство се представя доста по-слабо на фона на средноевропейските стойности.

Източник: Медияпул

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.