Борисов пред украинския посланик: ГЕРБ ще подкрепи кабинета за помощ за Украйна

Борисов пред украинския посланик: ГЕРБ ще подкрепи кабинета за помощ за Украйна
16-03-2022г.
138
Гост-автор

Бойко Борисов се срещна с посланика на Украйна Н. Пр. Виталий Москаленко:

ГЕРБ и аз в самия винаги сме се борили за мир, добросъседство и толерантни отношения. Дипломацията е работеща, но само докато започне война. Недопустима е агресията заради която в момента милиони хора напускат домовете си, стотици губят живота си – ние нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. И трябва да приложим абсолютно всички възможни мерки, за да бъде спряна войната.

Президентът Румен Радев дава уклончиви решения. Не ми е приятно да чувам, че ще ремонтираме точно сега самолети в Русия. Защо когато европейските премиери и Шарл Мишел са в Киев, българският премиер го няма?! Колебливостта на управляващите идва от сложната коалиция, в която са. Но ние като партия сме готови да предложим подкрепа по всички теми за войната в Украйна, за да не се оправдават, че нямат мнозинство.

Чухме позицията на БСП – против санкциите, против изпращане на оръжие. И то след като сме част от Европейския съюз и НАТО. Нямаме право дори на база исторически спомени и факти на такова поведение.

Не можем да гледаме разрушени сгради, убити жени и деца. Нищо не е по-голямо от човешкия живот.

На думи сме се наслушали много. Нашата позиция е ясна. Влезе ли в парламента решение за подкрепа на Украйна за обсъждане, ще го подкрепим. Съответно и каквото е необходимо от нас за отбраната на Украйна. На силата трябва да се отговаря със сила, за да бъде спряна.

Много е важно Народното събрание да приеме решение и на Украйна да се помогне още днес. Ако премиерът Петков прецени и вкара подобно решение в парламента, може да разчита на нашата подкрепа.

Войната е днес. Всякакви маневри, говорене за военни операции и подобни, са лоши сигнали. Световната демократична общественост подкрепя Украйна. Подкрепяме я и ние.

    Източник: от страницата на Светослав Василев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.