Борисов: Опозицията твърди, че сме стари и да си ходим. В сравнение с Байдън аз съм пионерче!

Борисов: Опозицията твърди, че сме стари и да си ходим. В сравнение с Байдън аз съм пионерче!
31-03-2021г.
89
Гост-автор

"Понеже виждат, че са слаби, виждат, че нямат програми, че нямат опит, че са некадърни, говорят само, че било важно ГЕРБ да не е на власт, че вече сме стари. В сравнение с президента Байдън съм пионерче. С такава опозиция е лесно". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в ъв ферма за биволи.

 

По-рано премиерът тръгна отново на инспекция. С него е министърът на земеделието Десислава Танева.

 

Край зелени ниви премиерът се срещна със зърнопроизводители. "Да видят хората хлябът на народа как се изкарва", отбеляза министър-председателят.

 

"Досега бях на Министерски съвет. Раздавахме пари за всичко", каза им Борисов. По време на разговорите покрай групата минаха групи роми с каруци, които го поздравиха и му пожелаха да продължава само напред.

 

"Затова ни обичат, защото сме им дали хляб, дали сме им всичко. А когато работят, не крадат. 50 000 деца от ромски произход сме върнали в класните стаи", коментира премиерът. И се обърна към зърнопроизводителите с въпрос крадат ли ромите.

 

Не крадат, но се пазарят по три пъти на ден - преди да започнат работа, по време на работа и след работа, бе отговорът.

 

Изпълнихме ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега, подчерта Борисов.


Премиерът изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания. 

 

За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

 

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. „Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

 

Министър-председателят Борисов добави, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.


„Това са едни от най-големите ни зърнопроизводители. Спомням си Дянков, като беше, правеха протести. Той не искаше да им плаща акцизите на горивата. Какви години бяха - 2009 г... Не трябва да се забравя, защото сега всички обичат да ни дават акъл. Трябва да намерим баланса между големите, средните и по-малките", каза от своя страна Борисов.


"Заложили сме над 800 млн. лева за възстановяване на язовирите за напояване", каза още Борисов и напомни, че правителството е отпуснало средства за редица църкви и манастири.

Всички социологически агенции показват каква ни е преднината, каза по-късно Борисов на посещение във ферма за биволи.

„Добре дошли, г-н Борисов. Много ми е приятно. Няма да ви забравя цял живот. Ако не бяхте вие, биволи нямаше да има в България. Това, което вие сте дали, никой друг не го е дал. Никога няма да забравя това, което направихте. Няма да подавате оставка. Вие трябва да спечелите. Успешно ви е управлението. Нямате грешка. Не ги слушайте какво говорят другите, това е от завист. Десислава Танева е страхотно попадение. Този министър трябва да остане вечно на поста. Работи със сърце и душа. Надяваме се да управлявате дълги години. Искам в България да имаме хубаво и културно животносъвдство“, посочи собственичката на фермата.

Тя показа на министър-председателя дойните биволи и малките биволчета. Борисов коментира: „Гледай какви са хубави. Това след изборите ще доведе внуците един ден. Няма да излязат оттук. Какви са сладки“.

„621 са подрастващите биволи във фермата, а 424 големите“, посочи собственичката.

„17 500 бивола има в България. Преди това - 0“, отбеляза от своя страна премиерът.

 

„Осигурихме над 11 милиарда лева по време на мандата за развитие на земеделието като само през изминалата година дотациите са за повече от 3 милиарда лева,“ обяви премиерът.

Благодарение на последователната политика на правителството през последните 4 години бяха постигнати нарастване на стойността на продукцията в сектор животновъдство с 1,8% и устойчиви нива на Брутната добавена стойност от отрасъла в рамките на около 4 млрд. лева годишно. В рамките на миналата година сектор животновъдство получи подпомагане в размер на над 315 млн. лв. Животновъдите имаха възможност да кандидатстват и по извънредната мярка за COVID-19, която бе с финансов ресурс от близо 80 млн. лв.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подчерта, че от 19 април т. г. е предвидено да стартира приемът на проектни предложения по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства, която е една от най-атрактивните в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В момента по нея тече обществено обсъждане. А през следващите два месеца земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 650 млн. лв., съгласно индикативния график на фонд "Земеделие".

  Източник: epicenter

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.