Борислав Цеков: Прави се опит да се узакони джендър идеологията

Борислав Цеков: Прави се опит да се узакони джендър идеологията
23-03-2021г.
55
Гост-автор

Конституционният съд даде достатъчно отправни точки за съдържанието на понятието „пол“ около Истанбулската конвенция. Очевидно сега се прави повторен опит да се постави същият въпрос, вероятно с надеждата, че КС ще преосмисли позицията си. Колегията е в правото си да поиска това“. Това каза пред БНР Борислав Цеков, юрист, конституционалист. 

Конституционният съд да изясни понятието „пол“ и кога е допустимо чрез съдебно решение да бъдат променени имена, ЕГН на човек, който твърди, че е транссексуален. За това настоява гражданската колегия на Върховния касационен съд. Поводът е „противоречива съдебна практика“. 

„В повечето държави има подобни процедури за случаи, при които има нужда от медицинско заключение, а не каквато е задкулисната цел на подобни искания - да се узакони джендър идеологията, тоест, правото да се сменя пола без медицински заключения, само на базата на личното желание по административен ред. Малта и Аржентина са единствените две страни, които позволяват това... Има теории, по които няма научен консенсус и това не е правен принцип“, поясни Цеков в предаването „12+3“. 

  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.